誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
上面有人話幾百萬都唔夠,其實係咪諗住唔做野? 我覺得無論你拎10萬,50萬,100萬,你都係要番工la, 只係可hea 既時間有長短分別only.

我覺得後生既揸住幾十萬又有競爭力既巴絲絕對應該去London, 你先會有多d 向上流既機會

掉番轉靠n年前買樓升上去之後賣得800-1000 萬又唔夠膽買london 既中年人,冇咩專業技能果d,可能真係要住北d 平d, 搵到高收入工既機會下降唔少
如果自問唔係專業人士,無50萬都咪鬼黎英國,生活質素只會低過香港,自己攞黎衰
100萬曼城買1房 apartment可能都未必得
兩公婆 20尾 拎住300萬港紙過去 英文麻麻 會唔會好辛苦
請問你點搵封鎖原因?app 好似要去返封鎖list 慢慢搵
樓主講既大致正常

本金越大 生活越輕鬆

但無視左本人條件

如果香港搵緊皮幾 本身已經係super hell mode

轉玩hell mode 生活品質肯定係上升
用網頁版先揾到
勁on9
app版字數得幾隻字
更新原因又可以打多好多字
好on9
Sor岩岩先起身,人人既消費習慣都唔同
但以Normal Mode來講,即係目標係 維持香港基本生活等級 來計,每人帶30萬(兩公婆就係60萬)其實理論上真係可以burn到3年既
我香港中產式 唔睇價錢 咁過其實都洗唔到3萬鎊/個人/年 要正常生活 人均帶30萬真係 雖然唔算多,但生存3年真係都比上不足 比下有餘架啦
三十歲以下 無咩資產係最難
捱貴租 未買到樓 事業又要搏上去
自己一個去搵share house圍爐取暖區
中產生活既話唔會cover到生活費,但會大大減慢burn rate,令你持久左
有另一位師兄有講ISA saving唔洗交稅,無錯,ISA Saving / Investment Account係有閒錢就一定要開,但一年只可以放2萬鎊入去免稅生息,算係幫補下但係又唔係幫到好多咁😂
稅既話係要交少少,但因為唔洗返工,d稅唔會入肉既,返埋工就要交40%稅走唔甩(所以中產有個錢既話,唔做野退休仲好🙃)
又老屈香港女仔唔捱得
親身見兩個港媽為小朋友移民
一個重新讀書 一個學車做廠
反而兩個老豆都唔肯捱唔肯走
有幾難呀? 我而家本身香港都一自住, 兩收租, 係你哋連登仔先咁折墮啫
控制注碼 買樓只可用最多一半積蓄,一係就租租住先直到有人full time搵到工
英文係必要技能無得避,認命努力學好英文啦
係肯定唔得啦
120萬唔洗諗大城市
計返啱呢條數再度過啦
#h
將樓主個數 x 2 就差唔多
Greater London 就再 x 2

脷伸:人在 Zone 5 某區,租 apartment 1800 磅,兩個人出街食餐正常晚餐 40 磅落樓
依家700磅既apartment應該都唔易搵
加上住flat通常電煤貴過住house
另外想易啲搵唔同既工仲要買架車 因為最易番既工廠工一定係好撚遠
講真曼城想買house又住得下人我諗最小都200萬
其實細路同大人既支出唔會差好遠。。。
你可以當人均70萬咁計
唔買樓可以burn 6年safe咁
但一定唔係零壓力咁生活架啦
是旦一個搵到工就會好safe
唔評唔得?
唔計機票NHS果D事前成本
落地頭一個月要捱貴AIRBNB
到步冇工作 租樓過唔到BACKGROUND CHECK要比半年至一年租
如果遲下要生仔 頭幾年兩公婆有一個要留底睇B 得返一份人工
如果你唔係諗住由小朋友自生自滅 搵間入russell group%唔低既校網屋一定唔係兒登仔講既百零二百萬搞得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞