誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
真, 好多人誤以為生活費好貴
其實有草開首期, 計劃買樓既人, 就知道係香港做鴨都追唔到香港同英國買樓個差價

但怕貴既人, 一係無草錢, 一係收支本來已唔穩陣
好容易俾董建華每一日篇呃左

不過如果呢個點更多人知道時

佢又會再用生活方式轉變個部分再去嚇人
唔住正市中心嘅話都多選擇
除非想買house,咁就要住偏遠啲
或者間屋condition差啲
不過如果得120萬唔建議all in買樓
而如果120萬係你留嚟買樓嘅資金嘅話我會建議租住先,慢慢喺英國做住嘢揀地方買
£700 租到一房單位嗰啲,要識揸車同埋要買車
£700 絕對租唔到市中心 (midland)
多倫多,溫哥華一年洗費大約幾多一個人?
建議租住先,等做夠一年嘢做mortgage,順便睇定啲個市/慢慢揀心水地方落腳
你老豆老母弱智生左個on9仔
不漏洞奶奶

1 個月前
封鎖原因:黃色水魚圈開得舖一律都係藍㗎啦,黃就唔會留港開舖交稅養地產佬

blocked user嚟
如果係一家大細嘅話將你啲數字double我估都差唔多
有啲洗費慳到大人慳唔到細路
[Hard Mode]
10萬港紙
一落地,租金一年+保證6個月生活費,已收皮

咪玩啦,30萬normal mode,身邊拎住3,4球都唔敢講easy,仲要係香港整定被動收入先敢出發
留名
2個人住用10萬,一個月有8000,大概係£900
英國買500g意粉£2內
成隻雞唔使£5
500g菠菜都係£2內
蕃茄薯仔湯一煲成本大概係£7~8左右
水電煤council tax大概一個月£350
唔可以餐餐食牛扒
都無得個個月去旅行
但都不至於節衣縮食先過活到嘅
我冇咁孝順識有2個考順仔都用類似方法「置業」
公道,幫推
500萬買斷層樓,500萬收息,你都唔洗點做啦
躺平阿mode
一個月你用幾多錢。
同香港差唔多,不過間屋(租同買)會大啲,重要唔好成日出街食飯!不過冇香港人買名牌習慣會慳好多!
30萬一落地用10萬
有一年時間搵嘢做,期間最少有15萬慢慢搣
仲唔係normal?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞