Resident Evil 4 Remake gameplay

742 回覆
42 Like 10 Dislike
又嚟呢套,協力又變咗做外判
上面講cv係「外判」啦,咪一樣整得咁好

Capcom was assisted by subsidiary K2 Inc and external companies Red Works and M-Two, the latter being founded by former PlatinumGames CEO Tatsuya Minami. PlatinumGames veteran Kiyohiko Sakata, who had originally worked on the first four Resident Evil games as a programmer and designer, was the game's director.[17]

不過隻game出嗰陣睇個wiki page寫有幾個director,仲以為因為咁所以有影響,而家睇返原來得一個
唔同版本血腥程度嘅分別
血腥d 果個係即時甩
冇咁血腥係會拖一陣最尾都係冇甩
https://youtu.be/Z535mzDS2RQ
謝巴打解答個時仲諗梗關唔關難易度事
以下有關bio4 remake傳聞,來自法國記者訪問,台灣人翻譯

1. 有新加原本bio3.5的要素
2. 無cut任何原版bio4場景,而且新加左原本3.5的場景
3. 可以移動行走攻擊敵人
4. 刀仔有耐久度
5. 村民&異教徒會比原版GC版數量更多
6. 有新加"同性戀"小劇情
7. 開頭村莊劇情有小改動
8. Ada篇原版5個章節會有
9. 劇情中會有bio5同bio7的線索 (類似bio2裏面有bio3的線索)
10. Krauser有出現
感覺原版個人型設計係型啲,即係點講呢?

你睇Leon身形,同佢件衫個cutting,反領,修腰
係好傳統嘅Model身形,但你睇吓新版硬係好似有啲臃腫,漏漏bulk bulk 咁,其實re2 remake已經有咁嘅感覺,

你睇返六代個Leon都係好型格咁樣,唔知係咪RE ENG之後,個真實感強左,反而冇咁型

原版型好多
有新加"同性戀"小劇情
BIO4個商人 x BIO8個肥佬
同埋再講啦,佢有啲差嘅位其實唔太關個cost事
唔少位嘅編排你覺得佢直頭係浪費咗個設計
最簡單隻nemesis 1st stage已經係,你諗下佢追過你幾多次,講緊唔係啲scheduled咗嘅"qte scene"
你可以話佢用qte形式係低cost慳返啲測試
但佢又唔係冇寫啲free style追住你嘅ai喎

我記得有篇訪問揾返舊re3個director講呢集remake,佢都講得出呢啲問題,講如果係自己唔會咁整
原本RE2同RE3係一齊整,諗住合得到兩邊地圖
點知太龐大,都係前後腳出
RE2虎頭蛇尾,RE3直頭大CUT
轉射擊冇問題,remake 2&3 個人都覺得好正,但re4 個故事係將成個系列由打喪屍,帶到去變做打植物人/蟲人(啲邪教教徒仲要揸流星鎚、劍...當年玩都心諗jm9),間接做成之後re5&6 嘅失敗,成個故事最終攪到收唔到科/亂鳩咁嚟,完全無哂re 原有味道。仲未計加入體技,攪到無哂以往恐怖氣氛。

(希望今次remake 4 會改走矮仔揸大機械人追鳩leon 嗰幕...柒到)

明明今次remake 係大好機會俾佢改吓個故事,但睇嚟capcoin 都係照抄...
一直都唔只係喪屍其實
Umbrella 一代開始已經係整緊生物兵器
講就咁講,但啲嘢都好明顯係兩team人整
好似re3r jill打完nemesis由天台落地下,行過消防車之後你望返座大廈嗰個位
re2r係冇整到座嘢係「興建中」,而係好普通一座building嚟,兩邊根本冇撚溝通過啲細節位
咁今次個「新矮仔」都唔係矮仔
有望capcom執返合理啲設定嘅
re3r都執唔少,只係執到俾人屌到佢仆街咁解
啲怪我諗大家冇咩意見,當佢係bow啫
我諗啲人其中一樣最不滿係啲中世紀風格變到好似另一隻game咁?變咗真係「惡靈古堡」
8代變左比佢解釋到點解
https://s.famitsu.com/news/202004/09196043.html

可以參考返interview , capcom 參興嘅主要係川田,但唔清楚capcom 實際投入幾多自社人手。nemesis 其實都係re2 tyrant Ai upgrade ver, 都係共用資源。QTE 唔會再有,RE4 都好似講左冇QTE
本身啲"qte"(其實qte都不如)又唔係re3r原有嘅嘢,完全唔明個idea點嚟
諗住佢會引導去re4r度用啦,點知re4r又話冇咗qte
Louis鍾意咗Leon?

Btw,咁撚左膠但又整死隻狗
原版以前打PS2果陣,家姐行過望到都話Leon咁靚仔
仲有燒死隻牛
火焰牛牛
Re2個片頭show raccoon city果下好震撼
真係好有成個城市都崩壞嘅feel
但re3
RE2 警局果關真係生存恐怖類嘅極致
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞