手機版孖寶賽車《Mario Kart Tour》(16) 新對戰模式;已經冇得用石抽管

613 回覆
5 Like 0 Dislike
每日商店
DS N/R/UR D/K/G名單

每日商店賣咩個個都唔同,但賣乜係有機制嘅
以下只供參考

每日商店9格分別會出嘅嘢:

DS嘅D/K/G應該冇再分「normal」(即圖中A)同「premium」(即圖中B),概率就A+B合埋計

出UR條件:
(i) 需要升爆某一隻(毋須整格)DS UR。
(ii) 需要升爆任何一個category(例如N所有滑翔翼)
(iii) 當DS再售賣(ii)升爆咗嘅同一個category,而你又有(i)咁升爆咗DS UR,就會按下圖嘅分佈賣lv/point-cap券比你。

注意:
(a) 若果只升爆normal嘅category,而冇升爆晒任何rare / UR嘅category,就只會賣normal lv/point-cap券。而升爆Rare冇UR就係Rare + normal。總之就係要(i)咁升爆UR。
(b) 若果某category內,有未升爆嘅item,當DS出同返一category,就只會賣返同一category內未升爆嘅item,而唔會出券
(c) (new) 如果每日商店嘅item唔啱心水/想刷下其他item,可以每日最多用一張快速票券,換晒DS所有item,當然要有coins先好用,萬一換到靚嘢但冇coins買就…

綠管與金管:常駐N/R/UR D/K/G
Tour + GP gift、尊享挑戰等都有好多綠管、金管抽
抽到嘅嘢大多係常駐N/R/UR D/K/G

N/R嘅常駐可以參考返上面每日商店嗰張圖,但注意:
(1) 香蕉越野車 (R車) 唔會喺管抽到
(2) 8-bit跳躍瑪利歐 (R翼)、8-bit跳躍路易吉 (R翼)、蘑菇滑翔翼 (R翼) 可以喺管抽到

UR嘅常駐如下圖所示(截至19/10/2022):

精選商店嘅D/K/G值唔值得買?
精選商店嘅大部分Item係同上半場同下半場Rank cup有關,
所以每個tour賣嘅嘢都唔一樣
個個人見到嘅item都唔一樣
但可以每日最多用一張快速票券,換一換精選商店嘅所有item

1. 最常出現嘅item:嗰個tour主題推介D/K/G
2. 一般機率出現:Rank cup相關,相隔4個tour前出嘅D/K/G。
而且似乎 節日類(例如聖誕Daisy)/城市類(無尾熊瑪利歐寶寶)嘅角色係唔會出現
3. 最後較低機會出現:黃金D/K/G

值唔值得買,一般嚟講:

1. 角色
四大靚技,即係:
(a) 金幣箱;(b) 幸運7; (c) 迴旋鏢花; (d) 巨型香蕉
非四大靚技嘅,基本上唔洗考慮太多,唔買好過
如果唔肯定某隻角色係咪好用,不妨放上嚟問問
基本上你要考慮嘅係:
(i) map cover:盡量唔好炒coinbox角
(ii) 新舊:愈舊代表buff力愈有限
(iii) 係咪常駐UR:常駐嘅話,代表你喺平時抽管仲有些微機會可以抽到

2. 車輛
除咗map cover之外,仲要考慮嘅車size,車愈大愈好

3. 滑翔翼
唔知係好翼定爛翼就放上嚟問問

Mii衫值唔值得買?
每多一件Mii衫,每件Mii衫嘅底分都會加10分,對動作分數bonus就越多。
即係話,Mii衫嘅lv8 triple-cap(如果你有多過一件mii衫嘅話),會勁過 普通同樣lv8 triple-cap嘅UR角
如果你唔諗住用 金/?磚塊/銀/銅/鬼/兔mii,咁你未必需要買

揀選最佳角車翼
分數系統 與 如何揀選最佳角車翼參賽
因為成套分數系統都好長,所以有心機可以入去研究下
https://lih.kg/aFHoERV

留意v3新增第4次Point-cap,需12張相關券數進行第4次解鎖
而3次解鎖喺今次更新下,亦提升咗分數上限
N角: 760(舊3次cap上限) > 768(新3次cap上限) > 816(4次cap上限)
N車/翼: 380 > 384 > 408

R角: 975 > 990 > 1080
R車/翼: 450 > 456 > 492

UR角: 1400 > 1430 > 1610
UR車/翼: 700 > 715 > 805

重點:
1. 下面比較咗唔同底分喺唔同lv,每個動作所產生嘅bonus分:

2. 確保第1名衝線!!

3. 動作次數要多!
儘可能做盡所有動作:食盡可以食嘅金幣,跳盡每個跳台,同一個彎盡量甩多幾次尾,fever撞多d水管吞食花。
如果遠路會多d動作(例如多d coins),就要平衡下電腦會唔會追上

4. 揀人/車/翼,揀個top tier & (等級 - 1) × 基本分數 最高嘅(參考上圖)
(a) 如冇最頂角色,中間嗰層若有派錢角就用派錢角,都冇嘅話,應該用特技容易產生多動作嘅技,例如幸運7。
(b) 車要考慮埋車本身嘅倍率
(c) 冇最頂翼,每個動作會最少會冇咗15分,所以頂翼盡量要得到手,得lv1都唔緊要,要點唔斷COMBO可以再慢慢諗

5. 斷combo即係少咗最少360分(45+42+39+36+33+...)

6. 四大角色靚技:
(1) 金幣箱;(2) 幸運7;(3) 巨型香蕉皮;(4) 迴旋飛鏢。
你隻角係咩技能 同高唔高分有好大關係!!原因係唔同技能所產生動作次數差好遠!!

7. 車係越大越好,易食到多D Coins,參考:
https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/18kggYJbsJbdTYFF85d75b6z515ydssc_Pn0QY8U7Rpo

大賺金幣活動
逢星期二&六
先玩咗大賺金幣指定盃以外嘅賽道先,
(右上有個金幣ICON 加300就係你嘅大賺金幣嘅指定盃,個個唔同)
先攞晒每日上限(300/GP玩家600)後,再玩埋你嗰個大賺金幣盃

大賺獎牌機會
逢星期一
玩咗指定賽道後,會隨機額外派某數量TOKEN(50-300)比你

[例牌活動]
Token Shop
清晒TSP共需8840粒TOKEN

暫時攞token嘅方法嚟嚟去去都係得兩款,每個tour輪流轉一次:
1. 喺賽道執
只能建議用coinbox角慢慢刷

2. 打倒勁敵至失控
揀D巨蕉角有得出fever,而且短/快完嘅賽道,auto mode,哨子要係"0"mode
電腦自動玩晒,你冇得控制幾時放道具之類,攞幾多就係彩數,
博隻巨蕉角出fever,咁有望刷到多d token
v3新增一個功能叫「再比一次」,撳咗唔洗再揀過賽道、D/K/G就可以直接再嚟過,方便咗好多

BTW,平時如果見到巨蕉角嘅話,建議都盡量儲齊啦

普通TSP機率可參考(留意v3可能有唔同)

多人遊玩水管
1. 愈玩得多 多人連線,愈多經驗值/積分,
夠分就可以抽MPP,如果你係GP會員,經驗值會2倍咁加
MPP可以抽到:
簡單嚟講:
UR D/K/G:1.5%
R D/K/G:6%
N D/K/G:12%
LV / point-cap:~9%
氣球:~10%
道具票券:~3%
Point-boost:~12%
星星票券:~15%
紅寶石:~5%
快速票券:~15%

2. 換tour時候,會保留射管次數,但經驗值會reset

對戰模式
1. 完場條件
(a) 你兩粒波都爆晒(單人模式)
**如果多人模式下,你死咗就會踢出去場外,兜圈執下道具掟下其他人
(b) 所有敵人d波都爆晒
(c) 夠鐘

2. 排名點計?
由頭至尾計
(a) 完場仲未死 -->
(b) 唔止一個生存,就計邊個淨得多波d -->
(c) 幾條友有一樣咁多波,就睇邊個整爆多d波波 -->
(d) 一樣整爆咁多,就睇keep到耐d波波

3. 「打得漂亮」:
當你喺90秒內成功ko晒所有勁敵,最後就會有「打得漂亮」嘅分數
下列為分數計算公式(from DKR):
(Position Points + Base Point Boost per AC * Total AC of the battle) * 1/2

依筆數都唔少嘢,說明咗,對戰模式唔止重視動作次數多少
而係喺短時間內chok到fever,多動作之餘盡快ko所有對手先會高分

4. 羽毛:
有玩MK8D就應該知點用,MKT用處差唔多,但偷唔到波,變成只係令對手失控
新玩家加好友
新玩家要搵好友嘅話,
COPY個FD CODE擺上嚟(唔好留空格)
自然應該就有人會加你啦
有唔明可以隨便問

加好友主要為咗:
1. Rank cup 好友總分(FD LIST內所有好友合計有150k,會有1000coins做禮物)
2. 解紅寶石挑戰1-1 (紅寶石挑戰最盡只有2-5)
3. 每日派/收好友「問候金幣」(向好友派唔會減少自己持有金幣量,每次收好友問候金幣會有5粒coins)
4. 睇人地係用咩 角車翼 ,大概可以去到幾多分

聯賽(Tier)/Rank Cup

Rank Cup係指每星期同全世界玩家鬥高分嘅盃賽。
揀賽道畫面,盃賽icon上一行有個長方形框,click落去就知今次係邊個盃計分。

RANK CUP一般特點係:

A. 有當季巡迴賽嘅新賽道
B. 3條賽道最頂級(Top Tier)嘅人車翼,幾乎集齊當季巡迴賽課金元素

Q:咁WEEK 2 RANK CUP實際係邊個盃?幾時公佈?
A:現時一開始新巡迴賽,老任就會喺公告講埋邊個盃係week 2 rank cup,一般都係第3個盃

Q:咩係Tier/聯賽?
A:巡迴賽每星期結算就會升Tier,最高Tier 99,21級以上先會降級

Q:老任會唔會將唔同tier嘅人合埋一組?
A:會例如你tier 55,你對手可以係tier 60

Q:好友總分係點計?
A:你嘅好友list喺rank cup加埋嘅分數,達到150k分可以喺rank cup完派彩得到1000金幣

Q: 聯賽幾時截數?
A: 星期三1pm,1pm後開game會派彩

聯賽商店
聯賽(tier)愈高先會愈齊,總共有12款商品
逢星期三更新一次

v3開始冇咗一行rank cup相關指定D/K/G

第1行係N D/K/G Lv Ticket,可以無視
第2行係R/UR D/K/G Lv Ticket,出UR lv券嘅話就視乎你需要
第3行係分數解鎖券:一格N角/車/翼解鎖券;一格R角/車/翼解鎖券;一格UR角/車/翼解鎖券,每個人都唔一樣,價格好貴,可以各自買1張。
第4行係UR D/K/G Lv Ticket,視乎你需要

黃金通行證(Gold Pass)

Q:GP有咩著數?
A:
(1) 每日獲得金幣上限增至600金幣
(2) 每日角車翼經驗上限增至900XP
(3) GP限定禮物(UR水管、UR D/K/G Lv ticket、UR D/K/G等)
(4) 只要持續加入GP唔斷
每1個月就送多10石,每3個月就送抽1次常駐UR管
詳情睇返入面說明
(5) (new) 多人連線水管嘅經驗值增加2倍

Q: 黃金證免費用唔用好?可以拎返之前的獎品?
A: 黃金證有限定挑戰,有好多GP限定禮物送。
頭兩星期免費,期間可以取消唔收錢,你諗你。
佢個定義係2個星期後自動續費,如果你中途取消咗佢2個禮拜後會自動冇咗,亦唔會收錢。
可以拎返今期未拎的獎品。
買gold pass最好係cycle完前一日買,可以橫跨3個cycle,不過要預時間打晒黃金挑戰

唔見咗細地圖?熄 省電模式!!
開啟省電模式後,電量消耗會減少,並產生以下變化。
(1) 比賽的地圖顯示將會關閉
(2) 關卡獨有的特效將會關閉
(3) 勁敵的特效將會簡化
等等

省電模式可以在「選單」>「設定」>「系統」中進行切換

一般操作
得單向操作?支援橫向操作!!
https://www.youtube.com/watch?v=FGUwAB-7FSE&feature=youtu.be

1. 綠龜/紅龜/炸彈:平時放係向前射,如果用手指向後拉就係向後放
2. 蕉皮,平時係向後放,如果用手指向前拉就係向前掉蕉皮
3. 炸彈強烈建議向後放
4. 綠龜,想安全就向後放啦
5. 飛天中
(a) 向前拉,架車會向地面衝,會縮短落地所需時間
(b) 向後拉,架車會微微向天空飄起,可以延長空中時間,但架車會慢咗
(c) 睇戰術同賽道,有D要食氣流或者落地位係高處就要向後拉,有D要盡快落地就向前拉
(d) 飛緊唔好亂拉前拉後,唔好心急錯手向前拉,好多位都會飛唔到對岸,跌落街
6. 【攻略】探討飄移-你無法接到combo的原因之一
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=33735&snA=603&tnum=1&bPage=5
7. 「滑流」(Slipstream)指跟住人地車尾食氣流

用錯第2個地方app store課金!?

#471 星風花太陽 • 2019年10月23日 20:52:17
我自己係因為係日本app store down game
Hk app store 課金...
所以彈左呢個畫面出黎..
Del game 然後hk app store down 返log in 解決左[/quote]

點先知邊條賽道屬於「SFC」/「3DS」…?
揀賽道,左上角會顯示條賽道屬於邊代作品。

以下係作品代號:
超級任天堂:《Super Mario Kart》—SFC(日版)/SNES(美版)
N64:《Mario Kart 64》—N64
GBA:《Mario Kart: Super Circuit》—GBA
Nintendo GameCube:《Mario Kart: Double Dash!!》—GC(日版)/GCN(美版)
NDS:《Mario Kart DS》—DS
Wii:《Mario Kart Wii》—Wii
3DS:《Mario Kart 7》—3DS
Wii U:《Mario Kart 8》—(未知)
重製《Super Mario Kart》賽道—RMX,不過主頁已經有顯示
[/quote]

新手其他建議
1. token shop/獎牌商店 嘅token唔會帶落下一個tour,所以務必買晒token shop嘅所有item。

2. 每日商店,建議N/R唔好太晒錢買,除非rank cup top tier用得著,因為平時抽管都抽得返
其餘point-boost券、道具券 有多餘錢可以買,實用嘢嚟

3.
有d就上面已經提到嘅,我試下補充下(未必係Carlos本身嘅意思):
1. 大size嘅車可以食多d coins,圖入面嗰4款係出名大size車嚟。
3. 用咗道具券然後都升唔到分,閂app(唔係選項-->放棄/重新比賽)可以慳返張。臨斷combo都可以用嚟救combo(不過前題係前面已經有靚fever)
5. 不斷玩&完成同一場,你會發現會愈嚟愈少bot有徽章,冇徽章嘅bot代表難度愈嚟愈低,嗰個bot好可能嚟自只能持有1個道具嘅角色(=少咗機會用道具打你)。
6. boombox = 當你用緊boomerang/fever時,bot喺你附近用coinbox,你得到好多動作次數
問題係要刷boombox需要好多耐性。首先你d bot要有coinbox角。
如果嗰一場有coinbox角係「持有2個道具」,代表嗰場d bot有機會嗰隻coinbox角
如果冇,就要比心機刷到有coinbox角做你嘅bot,而且嗰d bot因為得1個道具箱,佢地出coinbox(而你嗰時有boomerang)就更難
萬聖節巡迴賽

多人連線已回復正常,PIN文有今個TOUR資訊

https://youtu.be/Quj9uBhpzsM

時間:2022年10月19日(三)14:00 ~ 2022年11月2日(三)13:59

--------------------------------------------------------------------------
[跨tour活動]
秋季節慶活動

[跨tour活動]
困難挑戰
期間:即日至2022年12月28日(三)1359

[今個Tour資訊]
巡迴賽各項挑戰
冇乜特別,唔明請問

[今個Tour資訊]
下半場Rank cup
碧姬公主盃

[今個Tour資訊]
精選商店
上半場精選:

狗衝?
雖然今個tour就buff咗三個新關,
但佢已經係好舊嘅角
week 1左上,就算冇國王,或白狸瑪利歐
都仲可以考慮買King Boo Mii衫,70石平過150石

week 2左上雖然有Peach,但Peach因為Peach Cup所以有buff
長遠嚟講,依關得萬聖節Mario/DK mii衫係靚技,但後者buff得奇爛

有多石淨,都可以考慮一下

狗衝?
新翼所以有潛力,但係
week 1左上有飛行翅膀係靚翼,或者之前$28買到嘅翼
week 2右上要lv8先用到
week 2左下同關最多只能喺精選商店買到吸血鬼翅膀
如果冇就考慮入手

下半場精選:

狗衝?
廢技角唔好買

狗衝?
舊翼
睇你week 2右上角有冇啱用嘅翼
樓豬我依隻翼就lv7單cap,
非城市關未必用得著
但都救過好多次城市關

今日精選候補:

[今個Tour資訊]
今個tour最尾8個盃內容

[今個Tour資訊]
其他課金Pack/Mii衫Pack

$28唔係貴嘅

廢技,唔係為point-cap都唔建議買

[今個Tour資訊]
最新常駐UR名單
無得抽
禮物有得攞100石

想問邊隻車同翼值得升
我架gold pumpkin終於發威,唔知消失左幾耐

第一次係spotlight shop 買野,希望隻翼buff 得ok

jukebox buggy, black great sail
改咗版好唔慣
車只能講,你圖入面咁多架,得飛機係大車
點唱機都有人用而且map cover都唔錯但細車

翼就你睇吓week 2右上有冇差翼,
係差嘅話魔法陽傘都諗得過嘅

泰國嗰個就week 1左上都有用
但嗰隻翼buff得幾弱

夢幻滑翔翼都係好嘢嚟
MPP
終於等到,日日都用quick ticket

想問呢度有冇嘢值得買?
定係再等出金布魯嗰啲?
等出金布魯

其實唔係幫到你拎gold petey都唔駛買

d石價值越來越高

同埋下個tour 可能有red offroader 同Black starchute買
都係嗰句,睇你邊關差邊隻

個人覺得:
角:白狸
車:閃電流線 (week 2左下短關)/ 飛機(week 1右上長關)
翼:冇

金布魯出現機會比較低
唔知你等到幾耐
如果想保石,但week 1左上右上都缺角嘅話
買鬼Mii會抵d
上面堆野唔洗理
請問有無人係更新app之後玩每場比賽好似開咗外掛咁 架車不斷加速 同後車拋開勁遠距離 場場第一名但感覺好無癮 似同自己玩緊咁 同埋因為同其他車手無互動所以即使場場冠軍都好低分 以前完全未試過

利申 試過remove再download app但都係咁 認真問係account問題定game嘅bug嚟
你意思同人連線玩嗰個mode

比你贏咪算好囉

同埋連線mode講分數冇乜意義喎
刷分一定唔係用連線mode嚟刷

如果講左上ABCD嗰個ranking,
升得越高級,贏咗加嘅分越少
同埋都睇你同對手個級數差幾遠
你A人哋F,你贏加得少分都正常
想再講/問多D
本身隻GAME D車會自己會行喎,架車不斷加速即係點?

同埋,有時多人連線MODE,
的確可能會遇到D人唔多識玩架
你由頭贏到尾其實都唔奇(試過特登讓佢贏反而好難
玩SUPER KART遇到依D對手就輕鬆連贏三鋪然後攞石
下個TOUR取消咗唔搞SUPER KART)

如果係講平時一個人嗰隻
不斷玩同一關(唔經「再比一次」再入關)
的確D BOT會愈嚟愈易(睇D BOT有冇襟章,冇就係容易BOT嚟)
而高唔高分就睇CHOK唔CHOK到多D動作(例如FEVER)

但想講…D BOT有時都幾濕鳩
會唔會係玩緊50cc正路應該用150cc
Kart size update

睇番原來真係轉咗50cc以前都係用開150cc 可能我再down app嗰陣佢幫我reset咗cc 唔該哂巴打 依家正常番了
Sor講緊普通賽係咁 不過睇番re down app後唔知點解佢幫我轉咗50cc依家轉番150cc正常番了thanks
我week1 左上右上都唔缺角
係左下缺
又唔想買碎碎龜mii

另外想問埋呢隻coinbox係咪好舊唔洗買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞