逆轉脂肪肝, 由嚴重到數值超靚仔, 完全冇運動

357 回覆
1091 Like 21 Dislike
唔係keto令你血糖同脂肪肝控制得好,呢樣嘢就係值得推廣,一個人嘅健康唔係只拎呢兩個數據打飛機。我同意精製糖同麵粉係會令血糖控制唔好,但係佢哋係冇原罪,甚至乎糖喺你低血糖果陣可以救你條命,唔需要妖魔化佢哋。

Keto亦唔係全新概念,佢出現咗好耐,一開始係用嚟醫病,但唔係你果啲。佢本身實行又貴又難,而且同其他飲食法相比分別又唔大,我點解唔行地中海飲食或者DASH diet? 同埋年紀大咗有長期病患根本take唔到咁多fat同protein,因為分解佢哋會產生好多metabolic waste。你都48,你啲器官全部正常都叫頂到keto(其實你唔知自己係咪叫頂到),如果腎差肝差係可以攞命,都未計痛風,器官一差係唔會逆轉到,到時洗腎係另一種痛苦。

所有嘢都有give and take,你自己覺得ok咪繼續行,不負責任地叫男女老幼都行就係害人,唔係訴諸權威話啲dietitian係叻過你,而係人哋一日對一大堆patients,接觸嘅知識渠道又多過你,憑乜嘢話人一本通書睇到老?人哋係會就一個人喺果個年紀需要咩營養有咩禁忌去計一條數,唔係你自己得就個個都食得。

你搵啲YT片出嚟話係證據,學人推廣,咁食得屎啦。陰謀論仲on9,我夠可以話啲生酮食物成行成市賣到貴一貴係呃錢,up一up又好似真咁
Me too 膽固醇 脂肪肝 肝烤素
不過戒唔到酒 平時食拉面公仔面之類會飲埋湯
我都唔係好明點解D人咁中意驗
如果係食黎為減肥嘅,最好嘅工具就係睇自己有冇瘦到,洗乜驗

都係一個減肥工具黎,有d人跟到咪work,跟唔到咪揾其他自己跟到嘅方法,傳統計卡路里做運動都減到肥㗎
都係推廣斷食就最好,冇錢賺唔會俾人話呃錢
有長期病係一定有危險,日子唔使長,一個月內埋單。

依家仲要係傾向叫班糖尿病人心臟病人試,呢啲人第二個壞嘅器官就係腎。
脂肪唔需要肝代謝,食豬油都唔會有脂肪肝

只有果糖先要,代謝完係脂肪 仲要choline 幫手排脂。
中文就
肥胖大解密
斷食全書
糖尿病救星
都係dr.jason fung寫,斷食權威
入門幾好

仲有本幾得意
令人大感意外的脂肪:為什麼奶油、肉類、乳酪應該是健康飲食

上面提英文果d有部分有返少少background會易睇d
我同意所謂壞膽固醇 doesnt matter too much嘅 (tho still dietary intake accounts for 20% of cholesterol things
但紅肉對心血管唔好呢個結論still holds true, with many reasons
IF都係
都市人一日食咁多野其實都係迎合資本IF唔應該叫IF 根本就係正常飲食
如果斷食係有monitoring就冇問題,無啦啦叫人斷食十幾個鐘,血糖低已經可以跌死腦出血。點解成日要諗啲極端玩法去玩,一般計卡路里飲食均衡對維持健康已經好夠玩,形成習慣又唔會反彈,好多人試一個月就話冇效唔玩,試完極端嘢effective就叫大人細路都玩,係咪痴9線
你知又唔講 唔怪之得咁多人一知半解
紅肉對心血管唔好
願聞其詳
做咩姐你
你講邊d人先
其實人人唔同。開包薯片有人可以食兩塊收返埋,有d人一開左就要食晒全部,唔開嘅話就唔會食。
發覺好多人需要既係戒左碳水上癮呢樣野
識控制自己果d多數都冇乜健康問題

keto都有人食粒藍莓了起左個慾望之後食返standard American diet
好似同D醉酒佬講不如飲少d,有d真係可以淨係飲少少,有d係飲左少少就停唔到
果然係呢d evidence接近0既study
仲以為有咩新point
co-founder多到癲一大堆healthy user bias做幾萬次adjustment chok到個rr都係得咁細
不保事項係肝

醫保真係垃撚圾
唔似m,
長期滲少量血
有懷疑就去睇醫生check清楚
之前仲多呀
肺都唔保
不過啱啱appeal咗
保埋個肺了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞