逆轉脂肪肝, 由嚴重到數值超靚仔, 完全冇運動

357 回覆
1091 Like 21 Dislike
當然都有醫生覆診時幫手check
dietitian 負責check 個餐單啱唔啱個剛病好嘅人食

唔通好似樓上咁,睇兩本書就話自己識晒咩
佢就真係太抬舉自己啦
記得某局長都話自己一個月睇30本書
其實正常健康嘅人我覺得你點試都係你自由

但叫啲身上有病痛/大病初癒嘅人
喺無醫生同醫生轉介營養師嘅監督下試
係一樣幾不負責任嘅行為
我從來冇叫人一嚟就玩長斷食嗰啲
正如你都唔會叫個啱啱入gym嘅人squat 100
但你唔會話做gym好危險
冇教練同物理治療師睇住就唔好試
咁你講果啲係正常人

而家上面有兩條友係覺得自己睇兩本書,
同睇多過兩本書
就有專業知識可以自己搞

呢種心態真係好危險
屌 成年人自己試新野前自己去做功課就基本啦仲要本身有病 就更加應該小心

如果咁都唔識就物競天擇 冇得怨
樓主pin this keto根本好多壞處
唔該哂 咁另外嗰間 $800 需要抽血嗎? 報告等幾耐左右?
照肝纖維掃描係唔使抽血架
抽血係驗肝功能
係分開做的
原來係咁😮我兩年前照超聲波話中至重度脂肪肝..
我都想check下而家發展成點
bless
減少精製殿粉轉食粗糧+計carbs 已經可以好幫到血糖穩定

樓主大病之後自己咁玩只係賭緊大細,好彩賭贏左
因為飲食間隔短然後引致痴肥同糖尿問題呢個推論係點樣嚟?古代一直都有呢啲問題,只係餓死嘅人更多咁解,飲食習慣有影響但同間隔嘅關係係乜?
喺calories intake 一樣嘅情況下,當中IF係有咩重要性?

肥人唔適合跑步,所以跑步係極端呢個例子舉得好好,咪就係講緊依家啲人推廣keto/IF係用嚟逆轉呢啲病,有啲話藥都唔使食,我咪指出當中有風險囉,你知唔知fast 16hrs但糖尿病人照食藥或者唔食藥都可以問題好大?大佬適合你唔代表適合所有人,呢個世界好大,吸收單一資訊study咗一個飲食習慣用喺自己到work,就話醫生/營養師有bias,其實會唔會自大咗少少?其實佢哋推介嘅飲食方法都係有用,計calories,換餐計算,少食多餐等,但good things take time,兩三個月,減到磅,加埋運動其實都好快返到轉頭,本人個老母都係糖尿,用返營養師餐單,血糖血脂冇嘢藥都唔使食,唔得嘅話係要檢討計calories嘅方法有冇出問題同埋本身家族病史,唔好忘記長期病好多時基因都有影響,仲有好多係隱性,佢哋唔一定身體已經壞咗,好似馬拉松好手都可以猝死,因為隱性心臟病。
lm
睇書先,就俾人話知少少扮代表
咩都唔睇純跟風,就俾人話on尻尻冇腦
連登定律

樓上有人講得好啱,上連登勿認真
做呢行
唔建議女性學你咁減法
脂肪會釋放雌激素
唔內膜癌都卵巢癌
Fibroscan只係睇下有冇肝硬化
同埋揸機個手勢唔同 指數都會變
你想知仲有冇脂肪肝 就抽返個LFT
照下ultrasound 就最準
已經抽血驗肝功能
等緊報告
我想請教一下
如何可以令HBV DNA乙肝病毒量下降至正常值?
乙肝要食藥要抑壓到病毒不斷複製
不過好貴
犀利 我都有脂肪肝 我都要改變下
係咪有乙型肝炎
乙肝病毒量就一定會超標?
驗咗5,600 iu/ml
唔係要治療乙肝
點先可以去返正常值 2,000 iu/ml 以下?
病毒量唔活躍咪唔超標
唔超標under 20,000 咪唔洗醫
你呢期免疫力好指數咪會低
你免疫力低咪病毒量高
所以好多老人家到老先會病發
但因為乙肝病毒量超標
所以保險唔包肝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞