逆轉脂肪肝, 由嚴重到數值超靚仔, 完全冇運動

357 回覆
1091 Like 21 Dislike
有冇做過blood test 睇下膽固醇 想知完全行keto 個膽固醇有咩變化
佢地會話冇研究支持,呢d anecdotes係唔可信因為醫生/政府話危險
Dr Berg係脊醫唔係醫生,重係生達基教徒,唔好盡信
你勁姐
咩係IF + Keto
所謂Dr Berg根本唔係醫生
屌你老味佢係脊"醫"嚟

https://youtu.be/JvKNzLRmzLg
斷食唔駛錢,真係幾好
脂肪肝d脂肪係糖同過量碳水度黎,食完個肝度轉化做脂肪再運去身體唔同部位,當然都會儲存係肝
膳食脂肪係唔經肝處理,小腸吸收完經thoracic duct直接去全身既脂肪細胞
diet doctor咪成班真醫生,冇人叫你睇Dr. Berg
可否分享下你嘅餐單

我都有脂肪肝,想參考下
大把人都玩7日斷食,我頂到3日後夜晚忍唔住偷食咗

身體唔會覺得餓,人越食就越餓,越唔食就唔餓。不過係個腦不偷勾引你
佢d片的確係鳩鳩地我都唔鍾意佢
但你剩係用佢做例子否定哂其他推廣低碳/生酮既醫生/教授

https://youtu.be/mZLnuf60eH8
係呀其實食少d野就會瘦
睇topic就知又係sell keto
有cancer都overrun肝腎代謝咁堅
我有時會168
好想全日斷食,真係好肚餓頂唔順
個人會餓到腳軟標冷汗
但你剩係用佢做例子否定哂其他推廣低碳/生酮既醫生/教授

did i??? 唔好將啲說話塞落我個口度啦

all in all 就算你睇well validated嘅source
你一樣冇其他background嘅知識 去base on 自己嘅身體狀況判斷喎
your comorbidities could be the contradictions ok?
如果唔係唔使所有節目所有藥 都話你有問題就要諮詢你嘅家庭醫生啦
唔單只係keto 其他vegan上腦 要自己個bb vegan 但又冇足夠營養補充嗰啲 一樣都係on9
見樓上講
脂肪肝成因好似唔多關豬油個種脂肪事
係果糖類食太多引起胰島素問題
唔信evidence 唔通信gut feeling咩
冇evidence明確指出keto甚至carnivore係危險係冇clinical trials特登搵呢班人黎test,睇埋各種病既end point

好多所謂evidence都係base on epidemiology,姐係高碳水環境下高脂係點

低碳水/甚至0碳水已經完全唔同
fructose還fructose insulin還insulin
fructose已經有唔少研究嘅話佢係關fatty liver同NASH事
但大部分動物脂肪佢入面有好多所謂壞膽固醇 本身就對你嘅心血管唔好 特別紅肉
另外其實係肥 先有insulin resistance嘅問題 先至有糖尿病同其他問題
insulin isnt the one to get blamed
有時我都係茶記晚餐走飯就算,都唔會破酮
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35938780/#:~:text=Statin%20therapy%20is%20not%20warranted,on%20a%20low%2Dcarbohydrate%20diet

https://journals.lww.com/co-endocrinology/fulltext/2022/10000/can_low_carbohydrate_diets_be_recommended_for.2.aspx

關於“壞”膽固醇係咪唔好,你有background既可以睇下呢2篇野講咩
心血管病唔止得一個marker,LDL-C甚至呢排興既apobB個strength都好低
本身壞膽固醇點樣塞血管都好多野解唔通,成個理論基礎唔完整
佢個Youtube名(中文版)好似自稱係醫生,我唔知佢有無執葉資格,反正睇完我係唔會信,
Keto最大個問題係驗酮,你戒糖但無用脂肪代替糖嚟生酮,明明要有酮體先可以俾足夠能量你,唔夠既話個人都係會攰,但驗酮試紙同部機都貴過糖尿機一截,
同埋為咗生酮,你唔係剩係飲油,咩反式脂肪嗰啲或者豬扒牛扒條邊,飽和脂肪,而係要攝入奧米加3既魚,奧米加9既油之類,又要食果仁,餐單其實好寡悶
IF既話比較多正統西醫講,無論168定186,其實都真係有效,不過我堅持過1個月就頂唔順,始終同每個人作息,飲食習慣都唔同
壞膽固醇連傳統營養學界都講明debunked喇
yes,好多證明都話減肥之後糖尿病同其他問題都會有好轉,咁生酮都係個快速減肥嘅工具黎
巴絲有無書推介比入門?
個topic幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞