逆轉脂肪肝, 由嚴重到數值超靚仔, 完全冇運動

357 回覆
1091 Like 21 Dislike
Dietitian 有hidden agenda
如果喺冇monitoring嘅情況下斷食其實對長期病患或者老人家嚟講都係危險,唔食16個鐘最常見係低血糖,暈低或者跌倒後生仔咪起返身囉,但大年紀尤其60歲以上嘅人係可以斷骨或者腦出血,因為佢哋肌肉量不足骨又脆。重點係咁大年紀為咗一個唔知對自己身體有冇好處嘅lifestyle而承擔呢類風險係好白痴,完全唔抵,但班友就成日話逆轉糖尿逆轉三高,就算冇謀利都可以係害緊人。

有好多嘢都唔可以用古時嘅人做標準,古代根本冇數據,人哋食都成問題,叫佢食足一日三餐?

營養師或者醫護人員一般都係推介可以喺屋企安全自己做到嘅飲食做考量,keep到個習慣係可以成功,而且唔會反彈,好過承擔無謂風險。一日食足三餐甚至四餐,營養均衡,血糖血脂都可以控制得好好,相反用斷食或keto但binge eat最後都係一定失敗。
佢睇咗兩本書先開始,好有心嫁啦

不過唔知係咩書囉
跟到足但冇好轉同營養師講返佢地會blame返個病人轉頭話佢地講大話/冇跟足
見好多歐美唔少人分享返呢d經驗
其實咩係keto?
我又覺得有D人跟營養師係work,咁佢地咪繼續跟,冇問題。
但係又有D人跟完之後唔work,或者跟唔到,果D咪會揾其他方法,而家就係兩邊人blame黎blame去話人地果D一定唔work。有人食素work,有人計卡路里work,有人生酮work。

又冇人叫你一定要咁食食成世,減完肥身體好返之後食返balanced diet 食maintenance嘅卡路里又唔得嘅?成日d人覺得用非傳統方法減完肥之後就會binge eat,但係明明計傳統計卡路里做運動減肥嘅都90%以上會反彈,根本人人個身體同心理狀況都唔同,揾個自己可以堅持嘅方法先會最緊要
咩野咩野年代 而家都仲大把proof
一句唔信就唔係咩
自己上網search下大把keto人減唔到就係因為佢地無計calorie

Calorie deficit 係basic 當然要配合其他飲食方法同resistance training
sorry 邊度睇到我話睇咗2本書開始?
(btw, 我睇咗唔只2本)
我有講過我IF幾耐?
好似冇提過
多謝你!
樓主你自己嘅身體已經證明左俾你自己睇你成功,肝又好左,又瘦左,根本唔係洗理其他人點講 祝你一直keep到健康
*cancer完身體虛弱*

呢D咪傳統觀念
我做完手術嗰幾日身體係弱D
但之後完全冇事
而且我冇講過我之後使唔使後續治療
btw我而家身體好好, 唔使做後續治療
謝謝你!
其實我冇咗脂肪肝真係好開心
因為之前我覺得基本係冇可能o既事
而家等緊肝功能驗血報告
減磅唔一定只係做運動
飲食都係好重要的
磅數控制係3lb上下,如果增磅太多就嚴格keto下。
而家對大部分carb 甜品 都無乜興趣。主要都係食靚protein+靚fat 同埋新鮮菜,間中自己keto bakery。
如果食carb大概三匙羹靚胚芽米。gluten就一定唔食
攰就一定無,low carb就唔會有食carb之後嗰種腦霧
五年前身體比較差,岩岩keto時候即係食同訓減到肥。 而家身體好返就中意郁,所以一星期都有二日運動(瑜伽 HIIT TABATA...)
其實你子宮內膜癌都係因為你肥 脂肪多
簡單黎講 肥人多病
你點知係子宮內膜癌?
傳統飲食金字塔
一日三次 insulin spike
已經造成千萬計嘅人脂肪肝糖尿爛腳盲眼器官壞死
唔知點解又唔當係高風險飲食
Keto if 就俾人話會低血糖暈倒跌死而被認為極端飲食風險高

其實 keto if 冇咗 insulin spike 冇咗 insulin resistance 血糖反而更穩定
咁你好彩
但我唔會建議一個病人喺無營養師睇嘅情況下自己試

你話過咗一兩年確認身體已回復正常就無乜所謂
你太抬舉dietitian
真 完全係我心聲
明明if係更符合人類自然嘅生理
因為習慣咗暴飲暴食搞壞身體然後話適應唔到if再妖魔化做極端飲食
咁係長期病患同老年人嘅身體已經壞咗

搞到連正常間隔嘅if都承受唔到

而唔係因為IF極端飲食法

等於肥人唔適合跑步 會傷關節
然後你就話跑步係極端訓練法一樣

點解我講古代人

係因為人類史前有接近兩百萬年

步入可以三餐溫飽嘅後工業革命時期只有短短一百幾年 以演化角度人類絕對係習慣IF嘅飲食模式多啲

而事實證明都市人痴肥同糖尿病各種問題
都係人體根本唔適合一日飲食間隔咁短嘅證據
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞