逆轉脂肪肝, 由嚴重到數值超靚仔, 完全冇運動

357 回覆
1091 Like 21 Dislike
$1,200
不用抽血
即時有報告
一個人本身廿幾三十年都食足三餐,你突然叫佢突然日日斷食十幾個鐘本來就好易出事

古人又好穆斯林又好佢地本身已經慣左果個生活模式
咁梗係無事啦

全部都係叫循序漸進
樓主有病自己轉keto 無事真係好好彩
重病轉曬成個食野模式仲要去到咁極端真係要問清醫生營養師
要求唔洗好大隻,如果著重練上半身,上擘粗啲,胸練橫少少。咁樣會唔會易啲?

因為真係唔想食5-6餐
不嬲都話IF要循序漸進wo
我只係反駁緊IF係極端玩法呢個講法姐
理論上想增磅最快一定係頻繁練下身
大肌群有進步會帶動埋全身都增肌
不過我都唔建議一日5 6餐
休閑做gym冇必要咁chur
斷食法真係好有效
但Keto我唔得窮撚要食燕麥片溝水充饑
好勁
佢前面咪玩斷食要monitoring 唔係無啦啦走去斷食囉
樓主宜家係做完cancer 手術醫生都唔問走去斷食
點解成日要諗啲極端玩法去玩

覆呢一段姐
其他唔關事嘅就唔講啦
因為唔係generally 適合大眾囉
我覺得任何正常健康嘅人做都唔會有問題
小朋友老人家大肚婆
甚至係健康但只係體質容易低血糖嘅人
佢就係講緊你得唔代表人地得,唔好試完ok就係唔係大人細路都叫人去試,因為永遠唔知人地身體狀況係點
小朋友發育緊唔適用
老人家身體健康都可以用冇問題
大肚婆唔適合就唔多解釋啦

我由始至終冇話過我得人就得
只係單單反駁IF係極端飲食法呢一個講法姐
極端=唔適用於大眾只係for部份群體

我係想講呢個
唔係想妖魔化IF,我自己係都168左幾年,但身邊都有人身體健康但做唔到會唔夠energy 見暈
我覺得係適用大眾 唔適用特定群體就真

再點講都唔係乜極端做法
已經算係相當溫和
我覺得適用大眾係講緊均衡飲食多飲水少食零食呢d咩age group咩群體都唔會死人嘅做法

IF最多只係適用嘅群體算比較大
但永遠唔知會唔會有好似樓主咁唔識死又無咁好彩嘅人試左
均衡飲食 多飲水 少零食同if冇衝突

我覺得你應該諗下同if衝突嘅飲食習慣係點先

進食頻頻
唔會空腹多過10個鐘
下午茶 宵夜 零食

如果咁樣叫正常做法 咁其實唔健康囉
甚至話咁樣做仲多健康隱憂
冇必要食咁多餐
每日總蛋白質量夠1.6g/kg體重已經夠增肌最大化,5-6餐可能個效果只係多1-2%
一日好似冇乜實際作用
同埋通常都係開頭先辛苦,適應左反而冇乜野
我做過幾次長斷食都只係做到72-80個鐘
同埋最好真係有一兩日係放假會好啲
可以就住自己身體狀況活動
幫朋友搭單問,
佢開始左斷食半年,
成人食完野個身都會好痕同喺唔同位置出似蚊冷但細粒嘅紅疹,
次次一食抗敏藥都即時止到,但佢又唔想咁食法,
請問有冇人知佢點解會咁
其實一日一餐同完全斷食但不停飲水比
如果齋講餓唔餓我覺得分別不大
當然如果你返工要好多力/多走動就唔好返工日子做啦
上網見有啲人會照做運動
我就只試過第一日照做
之後兩日都係正常做下家務落街散下步
點解前設係keto一定唔適合
一日三餐食到個人計卡路里計到心煩憂鬱跳樓自殺
食夠時間消化就叫適合
你一開始就戴住有色眼鏡批評

5月開始都有去見營養師
營養師建議都係食足3餐,
大量菜, 2-3塊肉, 大半碗米飯
不吃肥膩食品
到7月都減咗3kg左右
問題係8月照pet scan
脂肪肝仍然係嚴重冇改善到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞