我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 37 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 新開箱文

1001 回覆
7 Like 15 Dislike
岩岩上面睇到你有可能買2k 144

咁的話.可以買6800 XT.再變i5

MOn可以考慮M27Q

其實i5又唔會話剪唔到片既.當然冇得同i7比咁解

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,330

1 x [9月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6800 XT GAMING Z TRIO 16GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送AsiaHorse 黑啡 Mocha 火牛線)
價錢:$4,799

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,036
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwzMzA0LDQ5MjMsNDk2MSw1MDcxLDUyNTksNTI1OSw1NTEwLDU4OTY
Mon同主機 關連最大
悠二一開頭都問你用咩mon
因為你要剪片 點都用i7
卡就一係6700xt or 3060 ti 但係相差價錢唔大
用到呢個spec既話
一係 fhd 高hz 一係2k 165
我建議你用高hz係因為你主機勁但mon唔夾返就好怪
會feel 唔到個升級
悠二,我想問下如果喺你網店訂張顯示卡上你公司自取,做唔做到即日拎?
砌機白癡 多謝巴打講解
其實我本來諗住買部機大約8k左右都玩到好多game
咁如果真係買個144hz 1.5k左右買唔買到個24"既mon
有現貨可以.冇的話就應該下一日都得的了

你想買邊張?

TG我
有無機會畢直8k-8.5k 然後介紹一隻24" 144hz既mon
如果雙mon 我係咪要買返asus好d
同埋係唔係留VA24EHE?
咁我當你10k內搞掂 mon加機?
機List就有請悠二幫手
Mon就建議amazon or 京東
當然,你都可以幫襯悠二
首先你決定好係玩2k 144定1080 p 144先

留va24ehe啦

不過其實我覺得.你本身用緊1080p

我係你我會用2k 1xxhz個d MOn
求2k 144 list
純打機?
上面有,見到了,btw是
諗緊 PNY 張 3080, 我想問下 750w 火牛夠唔夠做
OK的
足火的話.可以
用緊呢隻牛應該 ok 卦
Antec HCG 750 Gold/750W Fully-Modular ATX

仆街, 好似唔見哂 d 模組線
B650E AORUS MASTER 在內,GIGABYTE 多張 AMD B650 系列晶片主機板曝光
https://benchlife.info/gigabyte-b650-am5-motherboard-show-before-announce-include-b650e-aorus-master/

突然想由3960X砌返5950X玩
不過望落腦場堆X570S好似已經清得7788
唔知應唔應該為咗手頭果4條32GB DDR4繼續玩AM4
定係索性等DDR5平啲算
meshify 2 mini 係咪夠放d料 唔洗用compact都得
見佢呢款好似又幾易拆d網出嚟洗
同埋隻牛洗唔洗850W 定750W都夠
3960X

TR4喎

你有ddr4唔考慮Intel 13代?
Mini 係Micro ATX

meshify 2 compact係ATX

其實750都夠.不過睇你自己
鬼叫TR4冇後繼
唔係太鐘意Intel而家得8粒P core
算啦

唔數格仔冇咩野

Threadripper其實已經功成身退

當初都係因為TR先有極多核心既CPU出現

而家連7950X 都有16核既時候.其實唔再需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞