我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 37 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 新開箱文

1001 回覆
7 Like 15 Dislike
悠二巴打 你好
想你俾啲意見下面個list有無大問題
平時都係上下網睇下電影同做下文書嘢, 之前部老爺腦死咗要急住換新機, 時間關係尋晚已經落咗單

中央處理器
Intel Core i5-12400F BOX
$1,399

主機板
MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR5 ATX
$1,699

記憶體
[9月優惠]Corsair VENGEANCE® 32GB (2x16GB) DDR5 DRAM 5200MHz C40 Memory Kit — Black
$1,599

硬碟機
Toshiba Enterprise Series MG08ADA400N 4TB 7200rpm 256MB 3.5"
$799

固態硬碟
Kingston KC3000 Series 512GB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
$560

顯示卡
[10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 WINDFORCE OC 12GB GDDR6
$1,999

電源供應器
FSP Hydro GD Series 650W 80 Plus Gold
$599

機箱
SilverStone FARA R1 V2 Tempered Glass ATX
$299

散熱器
Noctua NH-D9L 92mm SSO2 Low-profile Premium CPU Cooler
$420

https://www.faroll.com/customize#MTIyLDEyNjQsMjkwOSw0OTYxLDUwNjcsNTA3MCw1NDYyLDU4MCw1OTcy
ROG個張318.5cm太長啦, 塞唔入機箱, 所以先考慮TUF, 但咁岩賣晒
完全唔建議

你話你上下網睇下電影同做下文書嘢

咁會唔會打機

打機又會玩咩hz數同解析度
等緊13700K + 4090齊料就禁制, 唔知10月內/11月頭會唔會到手
10月底應該OK呀

暫時咩List

我屋企人可能會打下機嘅
而家個mon係1080p, 可能換2K mon掛
但係我落咗單仲有無得改㗎?
你Yujihw TG PM我
1 x Intel® Core™ i7-12700K BOX 行貨
價錢:$3,250

1 x (預訂) MSI PRO Z790-A WIFI LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$2,299

1 x G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) 6000MHz C30 F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR AMD EXPO
價錢:$2,399

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,620

1 x [網店獨家發售]FSP Hydro PTM PRO 1200W 80 Plus Platinum Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$2,099

1 x Corsair 7000D AIRFLOW Full-Tower ATX PC Case — White
價錢:$1,400

1 x EKWB EK-AIO 360 D-RGB CPU Liquid Cooler
價錢:$1,580

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,727
https://www.faroll.com/customize#MzM4NCw0NDc0LDQ3ODUsNTA3Miw1ODgzLDU5MDQsNTk1Nw
暫訂係咁, 4090等價再決定邊張
Z790唔知邊塊好 MSI呢塊夠做?
另外G SKILL呢set AMD RAM用唔用得落intel, 我見intel版貴成千
唔該晒巴打
極速幫我解決咗問題, 過幾日就有新機用
隻EK水冇的了

諗下第二隻

RAM.諗下KLEVV Cras平d.都係6000.而且唔差

MSI呢塊夠做.giga仲未出價.我都唔知點解聽日去問下.giga今代d板幾好

冇所謂的expo ram用落intel冇問題
唔洗客氣

最緊要幫到你
係呢隻EK 360無 定全線EK AIO都無 本身都幾鐘意呢隻有冇其他360推薦

我見g skill係c30, klevv c40? C30差幾舊水值唔值?
悠二巴 點睇隻 https://www.faroll.com/product/1586/corsair-carbide-series-spec-omega-rgb-mid-tower-tempered-atx-white
對流好似有啲弱 有冇其他Corsair 箱推介 除咗4000D
全線EK冇的了.香港代理等緊入新版

我覺得幾舊水麻麻地

或者kingston c36

都係1799
新版幾時有?不過應該等唔切
咁icue H150i 點睇 仲有10月優惠

計一計條ram原來都差成700, 揀返金士頓1799算
呢隻箱其實停左產

不過都係廢的.我唔建議

除左4000D.要玩燈就5000X

其他我真係冇咩建議
其實出左.不過代理入唔到貨(產量好低.冇俾香港)

Corsair 水冷我覺得一般.你鐘意可以買

特別係如果你配corsair 機箱 或者玩corsair燈效.corsair水冷OK既
未用過a卡 其實6800同3070ti揀邊張好 心大心細
我著重性能多d, 我放桌底, d燈講真都睇唔到 睇左咁多review EK個隻好似最fit, 可惜無
K版CPU可唔可以配平B系列底板?
(黎緊換機用i9 13900K , 想慳返d錢上4090
6800 XT勁d既

不過driver的確而且係N穩定d

我建議6800 XT
如果....唔介意支國牌.valkyrie.係目前最強

前EK既代工廠

不過支國野.我自己唔會推.睇你自己
唔係唔得.不過我建議買塊平d既z790就好

或者睇下有冇到時z690劈價清貨

可以買下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞