我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 37 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 新開箱文

1001 回覆
7 Like 15 Dislike
你剪片.所以i7

6700 XT夠你玩了
1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX 行貨
價錢:$2,460

1 x [9月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6700 XT MECH 2X 12GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送Giga AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$2,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,366
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwzMzA0LDQwNDEsNDkwMCw0OTIzLDUwNzEsNTI1OSw1MjU5LDU1MTA
你唔剪片.可以用返i5

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,330

1 x [9月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6700 XT MECH 2X 12GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送Giga AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$2,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,046
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwzMzA0LDQwNDEsNDg5Myw0OTYxLDUwNzEsNTI1OSw1MjU5LDU1MTA
唔計咩colourful黎講係

giga asus兩大廠都未出.唔知點解
新手無知一問
見好多人都會揀 2060 3060之類
同6700 XT有咩唔同?
如果第日想玩大作 6700 XT玩唔玩到中階?
6700 XT夠你玩1080p.最高效

甚至玩下2k解析度都唔算大問題

咁如果我攞MSI 個張水冷GPU
同呢隻lianli o11d evo反向黎砌
下面入風,側身做cpu冷排入風,
上面做GPU冷排出風得唔得?
然後正面換埋網格仲有冇位裝入風風扇?
冇問題.應該話.最好個冷排放頂.放底部的話會影響個水冷排

正面換網格既意思係?
2個水冷排我想擺側身同頂位

正面個玻璃面可以換做網格,要另外買,想係個度裝埋入風

又apex,完全唔識欣賞呢d畫風
咁當然OK既

美國駐莫斯科大使館警告所有美國人立即離開俄國領土
有冇咩24吋mon可以推薦
巴打你同我準備砌嘅set up一樣

我都係倒轉個case來裝 不過我係用埋個upright gpu kit + 600mm延長線 + front mesh kit

我會睇下4090 waterforce係唔係好似3090 ti今條pump喉係張卡前面出先決定要唔要拆個upright gpu kit 如果都係前出就照裝張水卡4090係個kit上面 再用後面入嘅冷風吹塊pcb 然後水卡冷排放頂 顆u嘅冷排放係mesh kit度

如果waterforce唔係前出我就mesh kit放cpu冷排然後水卡排放係側邊
innocent 24d1q
2k 75hz, 之前做$999,上門保養,抵撚到爛
innocn, 仆街android 成日自動幫我改字
即刻跛改bios?
Gaming g24f

新bios 介面
3060ti 會唔會貴少少但再好少少?
係喎屌 唔記得咗要睇埋佢個泵跟張卡定跟水冷排
Thx for reminder
如果泵跟卡,水冷排會係頂或者側身;
如果泵跟水冷排,水冷排係底或者側身。要同粒u個水冷夾返。

我應該會用vertical kit ,upright gpu kit 我冇記錯張卡啲output 會係箱入面,第時插mon線好麻煩(好似見過有YouTube評測鬧個箱呢樣嘢)
https://youtu.be/FIQ9S5z8tJ4

由15:00左右開始屌個upright kit位
基本上如果我買msi張suprim liquid就一定會拆個upright kit 因為如果夾硬上張卡會搞到條喉要接近90度今扭上去機箱上面 唔穩陣

不過我唔覺得水卡條喉會頂住側面玻璃 因為張suprim其實都唔係好寬 waterforce應該都會啱啱好

同埋倒立機箱唔support vertical kit wor 雖然外國有人試過裝係裝到

我自己有條L型嘅dp 1.4線 所以插mon線個度唔會麻煩到我
我同呢位師兄想問嘅好似
究竟要唔要買N卡要佢個光追,定買A卡好似抵玩啲
同埋依家係咪唔會話A卡要配咩老母板N卡又要配咩咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞