我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 37 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 新開箱文

1001 回覆
7 Like 15 Dislike
Oh shit
咁我睇吓要打橫裝張卡定係唔反轉個箱

打橫張卡就阻住風道
唔反個箱後面插線會冇嘢遮好核突,同埋啲線行遠咗
有冇咩150mm以下風冷係好用
我搵到一啲好似幾好用嘅都高過150mm但個機箱最高只係support 150mm
想問下有冇咩推薦 定高少少其實冇問題
其實打橫張卡雖然係會阻住下到上嘅風道 但係對於風冷3080都係2~3度嘅分別來 更加唔使講由水冷卡

https://youtu.be/L_jBVaWS1tU

6分29講緊呢件事
我覺得30系光追唔特別太需要理

始終有性能損耗

所以a卡目前平多200幾300情況下.6700 XT依然係一個唔錯既選擇
你用黎配埋cpu先
i5 12400
個人覺得低階rtx卡其實根本無機會用到光追 而且有同dlss差唔多嘅fsr同rsr係a卡度 單純打機來講a卡好著數
係.所以我覺得中低階RTX唔使講咩光追.講返normal打機就得
加多把風扇會唔會多鳩餘
建議入手144hz mon
諗住10月派埋消費券 砌返部機玩下d 3A大作
Mon就4k 60hz 短期內都唔會換
我都係拎悠二d list 自己改左d 唔知有無問題 例如機箱大細 火牛
同埋唔知到時用唔用到PNY個9月優惠 可能到時無就轉第2張3080
budget都係around 12 13k到
定會建議再等下?

收到曬感激大家
咁如果跟list買新機
舊機配件係唔係最好都唔好用返係新機度?
因為我自己比較少做Backup 睇下可唔可以原隻hdd用返落去
唔使架啦.而家夠
呢個級數的話.冇咩問題

不過define mini c散熱較差.我建議如果你想要呢隻的話.可以加多一把silent wings 4 120

或者用meshify 2 mini.呢隻散熱會好d
可以.但新windows.就一定係裝起新ssd

你可以照裝隻hdd落去部新機到
一隻144hz mon大約幾錢?27"左右
你想要27?
但通常27會變左 2k 144/165/170hz
最平就2300左右 最抵買就m27q 2599
因為本身對mon無太大要求
而家呢個兩個已經覺得唔差
如果買 係唔係買返24會好少少?
唔好意思 問多句
如果唔要剪片純打機 同一個價錢
會唔會有咩唔同?會唔會用返i5追3070ti?
fractal Design個d唔岩咩

都有冇透側

其實Pure base 500 設計仲好過600

600係多d HDD囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞