我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 37 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 新開箱文

1001 回覆
7 Like 15 Dislike
買N記會否不智,未試過AMD嘅卡
純粹想溫度低啲既cpu/gpu可以點搞
買低階D
再唔係就UNDERVOLT/限POWER LIMIT
我知有低電壓cpu

但gpu有無

itx個問題係難散熱
咁解決源頭
就唔洗搞啲水冷
即係用software set?
用msi afterburner整
youtube搵返你張卡嘅undervolt guide就一定有嘅
如果你amd卡嘅話有少少唔同做法 但都係大同小異嘅concept黎
之前係隔離老黃屌你老母post問過但無人應,希望呢到希巴打解答到

想問下如果駁雙moon,1 x 2k 165hz + 1 x 4k 60hz,aim at
1. 順玩1440p 高fps(高60hz) 的3A game ,唔開光追
2. Zoom/ms team online meeting同時用OBS做background 錄影(1080p/720p output)

AMD Ryzen R7 3700X+ 6700xt (行PCIe 3 riser)夠唔夠做
多謝悠老板 尋晚岩岩砌好左部機

最後一次幫襯,砌機十幾年黎
最貴既cpu 7950x
最貴既底板 x670e gene
最貴既ram ddr5 6000 cl30 36 36 76
最貴既 ssd SK Hynix P41
最貴既水冷 EK Nucleus 360
最貴既風扇 Phanteks t30 x3

岩岩xmp開到win11 咩driver都未裝

搞掂再擺番d test同相出黎

隻fsp牛d線真係好軟,無介紹錯
隻ek 水冷性能係勁,但係安裝真係反人類
巴打部機咩用途?
夠啦
主要興趣係打機既
而家用緊3090, 同悠老板留左個名換7900xt
真係用起上黎最長時間都真係上網

工作關係deep learning run AI video analytics 個d都會做下
有時會剪片
有必要都會借個cpu同gpu幫學校做analysis

DL 用AMD咭效能同兼容性ok?一年前我用一定要用Nvidia
絕大部分algorithm 都係行Cuda, 但係我應該黎緊會轉行, 用唔番都無咩所謂
都有d野opencl run到, 要搞一大輪
一共買咗幾錢
未計mon同display
而家差唔多2萬左右

mon之後年底出qd oled freesync再換
display 7900xt不問價入 唔支持皮褸佬on9放大設計
咁我應該2萬5落到樓

b650m 1500內
7900x 4500
ram預2000內
atx 3.0 1000w 1400內
ssd 1000
7900xt 10000應該有
再加個4k 144
1.你問game點答你

睇咩game,而家大致上無大問題

過2年啲新game又唔夠架啦

2.夠
Red dead2
Apex
戰地2042
4K 120hz畫質開高
3090穩唔穩到120附近
依家等緊amd有無驚喜 如果發佈會上有話改善productivity software嘅話會考慮埋a卡
我寧願打機差d 做野慢d都唔會幫皮褸佬d ai野埋單
我做嘢就要cuda先得

轉opencl唔穩陣所以唔會考慮
唔該巴打
多數打forza4, dirt系, RDR, Witcher, flight sim(舊版), elden ring之類嘅steam game 開2k行到80-100hz已經心足

本身都係諗住用6700xt過渡下, 等Nvidia 40系個價無咁閪先再入手 6700xt依家仲有無礦卡隱憂

搭單問埋用OBS直播/錄影game,A卡有無bug位
可以幾肯定你a卡同obs水土不服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞