我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 37 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 新開箱文

1001 回覆
7 Like 15 Dislike
請問220927000125132 幾時可以出貨?
我覺得OK
thx
咁我依家搵客服先
要求差唔多 都係上下網睇下片為主 打機睇心情可能玩下D 簡單game唔太lag就ok
想問細機箱會唔會局限將來升級? 因為想盡量用多幾年唔想之後大執 但我又唔係重度玩家 有咩機箱可以代替?定照用其實都ok? 其他配置應該可以照抄?? (唔需要mon)
Hi 老細又係我

1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,630

1 x ASRock H670M-ITX/ax DDR4 Mini-ITX
價錢:$1,370

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6800 XT GAMING Z TRIO 16GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送AsiaHorse 黑啡 Mocha 火牛線)
價錢:$4,799

1 x FSP Dagger Pro Series 850W 80 Plus Gold SFX Fully-Modular
價錢:$999

1 x [9月優惠]SSUPD Meshlicious Full Mesh Mini-ITX Case (w/ PCIe 4.0 Riser Cable) - Dark
價錢:$1,099

1 x [10月優惠]SSUPD Meshlicious 系列機箱 配搭 FSP Dagger Pro系列火牛 減$200
價錢:-$200

1 x Valkyrie C240 ARGB 240mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,976
https://www.faroll.com/customize#NDYwMCw0OTY0LDUwNzEsNTExNCw1MjEzLDUyNTksNTI1OSw1MzcxLDU4OTYsNTk3Ng

呢條list 有冇問題。中度打機 會做下graphic 簡單剪下片 Mon 用緊2k 165. 但要用呢隻機箱係咪都要整返個L型轉插/買過條L線

筆直本身都係預咗12-13左右
諗住十月一出消費劵就扑
可以

呢隻都唔算細機箱黎既.叫做中型.中小型咁

未來升級都唔係有咩問題
冇咩問題.雖然我自己會用返風冷.不過你鐘意水冷都得
以為itx難裝風冷 新手唔識
諗住水冷靜啲
對新手黎講.應該水冷係更加難裝
巴打請問呢個budget 有冇辦法做到細機箱 然後差不多配置 都係諗住直接用2-3年 唔洗升級 可能到時直接換 因為想盡可能放曬檯
咁樣你睇下得唔得
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,330

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$420

1 x [9月優惠]KLEVV CRAS C710 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$560

1 x ASUS Dual GeForce RTX 3060 Ti V2 MINI 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,650

1 x ASRock DeskMeet B660 Mini-ITX Platform
價錢:$1,960

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,000
https://www.faroll.com/customize#Mzg1Myw0Njc5LDQ5NjEsNTA0Miw1NDM4
風冷有冇邊隻介紹
水冷諗住搵你地砌好送過嚟最多嚟到我扭緊啲螺絲
謝謝巴打
所以睇你.你而家呢隻都平

不過如果想再平D就.thermalright x53.其實都夠
想問而家推薦6700XT 定係3060Ti?
悠二你好 本身部機壞咗想砌過部新 想問下筆直8000-9000 條list可以點砌?
平時主要睇下youtube 打下機
想用返本身個機箱 (size 大概係長41.5cm*闊19cm*高42cm) hdd 同ssd
同埋想加張wifi卡
我會6700 XT.仲平多200
你本身個隻係咩型號機箱

ssd係邊隻
用緊5900x + 1070
最近入咗隻1080P 165hz mon
up唔update display card好?
up 的話揀邊張好
了解 我可能都傾向用水冷俾啲色水
就想問下如果我用兩張消費劵係咪都係到時搵客服
機箱應該係 phanteks p350x

Ssd 唔太清楚如果要check嘅話要係邊到check?
你呢張的話.其實買張6700 XT.已經好夠你玩1080p 165Hz

CPU方面一定足夠的了

https://www.faroll.com/product/4041/10msi-radeon-rx-6700-xt-mech-2x-12gb-gddr6-100giga-amp-900-mouse-pad
冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞