有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
其實近排好多香港人過左去做IT
大IT公司好少跟日本本土文化果隻上班時間
同埋其實都好多機構慢慢進步緊摵甩舊日本公司文化果D衰野

好撚過香港你明明放緊假D老細同事都照whatsapp/打黎問你野先
我個frd請左一個月去巴黎影婚紗相,日日佢老細就打俾佢問工作既野,cls
全世界都係移民監期間最辛苦架啦
係話拎到永居既時候轉part time
公平d 講,你呢幾個point 係「移民任何國家」都會面對既問題

任何國家都會排外,表面話唔排心入邊都會排,人類生物本能上係唔想有人係自己地盤爭飯食,就算話所謂多族共融果D城市例如柏林、紐約都其實暗中有強勢弱勢既種族,所以無論你去邊其實都要面對

生活費呢個問題又係「任何國家移民post 」都會見到
基本上除咗中港台同東南亞外,所有國家外邊食野都係貴,要自己煮先慳到錢

所以其實呢2個問題都唔係日本獨有
其實個point講緊程度問題
個個男人都咸濕唔代表個個會出軌搵SP.

歐美 澳洲好多地方好多人移民
移民係好常見 移民人口亦好多
點同日本比。
其實買樓投資無問題,問題係d 仆街成日俾山埃
乜乜英國「史撈」、大阪西城果D
唔知情信佢地買咗真係會仆街
夠錢退休,我不如三個月住日本,三個月住泰國,三個月住歐洲,三個月住香港
其實睇你鍾唔鍾意返工
有d 人鍾意返工,幾愛日資
西城區咪同你大陸三和大神,ssp濁水漂流橋底咁
同埋好地地你走入西城做乜先

仲有就算你真係咁好奇走入去睇,你唔搞人其實人地都唔會搞你,我自己都去過(果陣咸濕為左去飛田新地行個圈結果誤入埋貧民區果頭),其實可能整頓過好多次,而且果度D人都年紀大冇咩能力再搞事,最多都係自己小心D唔好夜晚去或者影9班極道相就ok,基本位呢D係人都識除非真係弱智既就冇得講

仲有有人講話導你買西成區既樓,大佬人地搵槍指住你買咩
你買紅磡樓都識做research會唔會對住世界萬國啦,乜都唔睇淨係聽agent 9up就買樓咁趣緻?
你返傳統日資咪係,你有料嘅去到洗閪驚依樣
請假要理由
留學要寫理由書
工作假期都要理由書
痴撚線
咁日本衰過香港
日本人走哂未
稅點低
乜撚都要計稅
或者係幾十年前嘅香港人醒目
唔想咁多香港人去污染人地
將呢啲思想根深蒂固咁植入留港撚呢

所以收手喇
其實你遇著個on9老細既話,就算係火星返工都係192樣
你旅行去日本會好開心, 因為佢地會當你係客人, 但移民既話, 佢地係當你係外人
學日文 上咗一年zoom後終於嚟咗日本半年

1.食野係真係唔掂 除咗拉麵壽司 其他野唔係死鹹就死甜 辣就永遠唔辣 平就平均係平過香港嘅 拉面1000 吉野家600 但啱香港人口味嘅野真係唔多 有時頂唔蒲搭遠啲車都要去搵啲支那人開嘅湘川菜頂頂癮
2. 日本租係平八成都隔音差 我住緊呢度夜晚吹風筒 開電腦打機開咪(好細聲)都會嘈親鄰居

最影響嘅係呢2點 其他生果貴嗰啲就唔講 支那人係堅多 新宿等繁華地方講蝗語同日文差唔多多 仲有日本警察對外國人好歧視 唔係話會惡意針對 禮貌係有 但係永遠只要覺得你行動/打扮唔似日本人就係咁截查搜身 我第一日落地直接去渋谷返學 車站擺低喼 自己孭住個大背囊 喺JR交番(派出所)被叫入去搜身+摷袋 袋住支有個爆玻璃頭嘅防災用細電筒都被佢問長問短 又話可以用嚟打交扑人個頭又剩 最後打上台確認係屬於合法防具先不情不願放我走 同一日再喺周圍被截3次 差唔多patrol認得我嘅七七八八之後先無再被人截 我問過有幾個支那同學/鬼佬都有同樣遭遇

優點都有嘅 除咗你講野乾淨衛生 仲有租樓買樓都真係平 空氣非常好 四季分明 夏天熱但熱得3個月 而家已經平均日頭25夜晚18 無論咩行業平均服務態度好過香港好多 同埋四處啲人都好禮讓 仲有國民健康保險一年5萬但之後睇病整體都包7成 自己俾3成仲有上限 連超上限2個月可以唔使再俾嗰部份

日本而家就職情況都差 大學FG跟最低工資咁滯 起標得22-30萬 好多日本行年功制 老屎忽無能力都好年資高永遠坐你頭頂 如果要移民最好係自己做生意 或者係it先有比較高收入 住嗰度係平但稅率高過香港一大截 同埋買咩都10%稅(雖然有好多就算日元唔平 當7算計都仲平過香港)

但始終都過得唔係太舒服 加埋香港公司加人工 最後決定今個月底返香港 為長遠計都係想走 但應該唔會揀日本
如果唔講政治
香港好英國n倍
英國地鐵 同香港地鐵 乾淨程度 係天堂與地獄分別

你係英文0晨一個女人 未必敢出街
但係日本 同香港 你唔會 擔心比人老笠既感覺
會 計劃30歲前 儲緊1.5m hkd 就去
真係諗住過去嘆世界
食息過世
利申 日文n2
15m先岩 打錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞