有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
生活成本唔低 你做下research先
住民稅 水電租等等唔平
你試下日日朝早做黎生去搭滿員電車囉睇下你頂幾多日之後會去跳軌

朝朝早都要同班啊叔肥佬乳水交融其實真係好惡頂

利申住左日本4-5年而家wfh緊
問得梗係會準備學日文/ 日文有個底
上面用日文做理由 之後推英國出黎係咪on9
鐘意日本文化就自然會揀日本
下年三月出發讀書
鐘意先更加唔好去去完會唔鐘意
住近啲可以踩單車返工
你要歸化日本審批過程好難,而且你要放棄原有國藉,而因為香港法律上無放棄香港藉依樣野,所以基本上你永遠證明唔到自己已放棄原有國藉?
如果只係拎永住權,你永遠都無投票權.
你過到日本諗住打咩工
你同嫖客講咁好性技不如娶咗隻雞
咁你離開左香港未
唔洗打工可以諗諗 但生活成本好高 仲要唔識日文都幾麻煩

https://youtu.be/yxbO9K7lKbQ
好撚開心 好似啲遊戲角色打爆機咁
去日本坐下佢電車行下公園已經夠開心

返工低人工多野做都唔緊要
成堆離題撚中文都拎u
講乜鳩英文日文
連登仔FG 5萬 日圓
打咩工都得啦
same 日本旅行就好 長住真心不了
係度度都有天災,但係日本係地震海嘯火山爆發
富士山已經300 年冇爆過,50 年內爆既機會好高
而且爆既規模一定唔細
相對英國主要都係暴風多
唔係話暴風好廢
但真係難啲去到311 ,阪神大地震呢種level
睇哂成個post 得出一個結論

1.日文能力問題
2.工作文化問題
3.天災
4.人工問題
5.人際關係問題

因為有上面5種問題所以去其他國家仲好,姐係代表
成功移居係日本好好生活既人係比移去英澳加美成功

因為佢地無能力留係日本

姐係垃圾
我上份工有個鬼婆日日踩滑板車返工
咁2、3年後就梗係問緊識日文嘅人啦又唔係要同你比較英國日本,衝入嚟做乜會想去日本呀,基本上所有嘢都好好,東亞文化真係易習慣啲,公司睇你做邊間啫,尤其而家權力騷擾議題越嚟越多人重視,基本上唔好入啲幾十年老牌日資就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞