有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
單身毒撚可以去,大把野玩
有諗住生仔既話就唔好啦
去到你既仔女比d架仔架妹欺凌到唔敢返學都似
因為日本人做野堅認真,返工個個真心用心用力去做,洗廁所都一絲不苟
做遊客比佢地service果陣所以覺得好開心

但係掉番轉你做佢地角色,日日都係咁,真係會想死,同香港文化完全唔一樣
地震,ot,樓價,維修
是但一樣都卻步
唔係做唔做日本人問題,係日本人對自己人同外國人有根本性差別。同一間公司做野,有事出錯一定先問係咪外國人,有咩更外就一定最遲通知外國人。

依啲你又知唔知﹖
寄信申請
無咩好爭論,世界上無一個最適合移民嘅地方,只有最適合自己嘅地方,想去咪去。
我無話無視,你可以睇我上邊其他post,我係話日本治安無想像中咁好,同職場文化現階段的確未夠現代化

而且我同意你講法,唔應該單方面讚美去無視問題,但同時亦唔應該單方面貶低,所以我先話呢D 問題唔係日本獨有,任何國家都應該要全方位考慮,故此我個post 既意思唔係「度度都有而去無視或說服自己」,如果令大家曲解,我在此道歉,Sorry & Thanks
當然一定有,香港本身都會排外
但日本d仆街上司可以話你係外國人就覺得你能力差
或者直接話你係華人,唔怪之得唔識之類說話
起碼好多國家你可能告佢歧視
但日本要啞忍

職場文化本身壓力好大係人都知
如果本身都大又比人人生攻擊
就要有心理準備

高生活費,消費力低係令到日本生活既人去識去計數做人
例如等某超市星期一蛋特價先買,等某時段特價先買餸
平時買野儲分到時用分比錢

我唔係踩日崇洋
而係比多d資訊出黎
日本唔係一個就咁睇就覺得輕鬆既地方
果種程度同番工放工時間既九龍塘太子金鐘有冇得比?
因為吃不到的葡萄是酸的
去日本就做生意啦
可以勞役班社畜
係個度生活同旅遊根本唔同 去旅行就可以體會到d優點而唔洗體會缺點
唔想見到港汕污染
日本職場歧視女性問題仲係咪好嚴重??
用bno 申請放棄英國
300幾萬算好啦
有幾個fd同日本仔拍緊拖38歲都仲係得300萬唔夠
條女喺香港揾25k計返而家多過條仔一倍咁滯
仲要問?

日本新一代家庭定做野定生活都下下大男人主義
去到唔使做嘢ok
仲要扣三分一稅年金保險,實際上計翻兩皮都無
識英文
唔識日文
唔會學日文
同日木人生的仔女就可以揀日本藉
但日本唔承認雙重國藉,成年要揀定國藉
呢句最中肯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞