有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
日本俾狗住
以一個旅行者既角度睇 日本梗係一個好正既地方
但移民係咪淨係日日飲飲食食周圍玩先 ?
醫療 教育 住屋 工作都要審視先判斷到
日本經濟崩潰後 經濟低迷左足足30年到以家都仲係咁
30年前食碗牛肉飯 600蚊 30年後650蚊
去旅行梗係覺得爽 當地人就做到仆街搵既錢都係咁多

安倍印咁多錢都係推唔郁通脹 但越印貨幣就越跌
去其他國家你有幾可發現有好多日本人外游

仲有 雖然日本人好文明 但同時又有d地方好守舊
男尊女卑 排外 職場欺凌既情況都幾嚴重
工作壓力大工時長 所以自殺率先咁高
你渣住港元/美元去d貨幣低水既國家玩梗係睇唔到人幾撚慘啦
我都prefer 日本多過英加

呢半年通漲緊了
依個post 都幾撚多煩膠。
人地講移民日本又叫人去英國。

人地個人選擇都要被圍屌。
有個fd唔識日文去左搞左檔中華料理 疫情麵執埋 不過仲拎住居留證
果邊好似容易居留但唔會比入藉移民 好多年都唔批
香港有咩玩
食餐飯都要安心
係滯脹緊 3.5%既輸入性通脹 日本人已經頂唔住
屌班商人加價
佢眼中剛果, 安哥拉, 尼日利亞呢D出生率高既國家一定好好
日本 韓國 係全球出生率最低國家之一
同歐美根本無得比 唔信數字無野好討論
一個國家貨幣長期下跌 外遊能力一定比其他國家低
呢個係常識黎
嫁過去生活,讀書學生打工,做生意完全唔同,你想點先
你學唔識日文唔好拉埋人哋落水
去玩就ok
生活不了
香港生育率全球包尾 低過韓國台灣新加坡
https://lih.kg/3110573

香港: AM I A JOKE TO YOU
講緊成熟國家ok?
點解咁多負評移民日本幾好吖
我無話香港唔係wor 你做咩姐?
本地人工作都hihi
就算外地人識日文、見你中文名都死la
唔識日文,由頭學,你諗住做乜工?
教英文唔會請你la
你女朋友肯?即係假結婚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞