有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
我自己其實都入左外資公司,工作好free人工又高過一般日本人
但同時我都識好多人(港日都好)都係做緊日資
有啲就慘啲有啲就正常啲而且我自己都係日資經驗者所以先咁大反應
如果語氣重左既話我唔係有心

有時其實都唔到人簡,唔係人人既能力都夠高入大公司我有個同事係本身做樂天之後轉左入我公司
人地日本咪一樣得
日本做倉一樣得?
5-60k yen已經有五百呎
日本最低工資 961yen

東京市中心就當然難
不過倫敦市中心 咪一樣
其實見過好多人明明有口音但俾人讚句上手ですね〜日本人みたい就以為自己真係同日本人冇分別之後啲行為舉動都符合當地文化所以融入唔到但又唔知原因係邊淨係知人排外
同埋人地講野婉轉就理解唔到個意思覺得人好假,但就算英國人講句interesting其實都唔係好有趣既意思,呢樣唔係日本獨有
但華人文化就好似好直必腸咁覺得你笑笑口就姐係接受左自己,唔會諗下人地係咪只係因為大家同事先同你有講有笑,會直接當埋人地private fd咁冇咩適當距離,之後俾人避又覺得人好假
點解唔得?你到底知唔知外國做倉呢啲藍領工人工唔差下

2ldk嗰啲先係400呎,你講50-60k yen有500呎住嘅非東京市中心唔知有幾偏啦
巴打可摸耳透露下邊行咩職級先搵到呢個數
唔駛返工嘅話 ok
Finance related啦
太detail唔講啦
做左十幾年依定升到director

其實之前見好多客
做it去到大firm其實好似最好搵
又有share分
咁要怪佢啲同鄉,喺第二個県偷人幾千個桃返東京賤賣又有,偷豬喺自己屋企門口燒又有越南人個朵喺日本臭曬,被歧視都唯有做好自己
越南人偷食山羊嗰單先至夠爆
唔做野。巴打本身好有錢?加拿大躺平感覺易過日本躺平
我鄰居藍領
一家四口
加隻狗
一架k car一架vellfire
租apartment一千呎左右

我都唔知點做到
不過日本好多小朋友嘅補貼

唔係單一case
住我附近好多家庭都係咁上下規模
台仔就話人工升級,本身香港個wage已經高過日本,仲去黎做乜,離鄉別井喎
你係日本做過野咩?做邊行呀,如果係濟港撚就收皮啦
港豬你咪撚出國呀
大陸。馬雲果d比人炒家
太多人以為全日本公司都係咁,上一間公司hea 到仆街,大家無心工作,加理就每分鐘計比你再x1.25

食飯時間隨便,over左又無事,請假又隨便,個個真以為好似睇劇咁撚仆街唔講以為成個日本佢睇哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞