有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
我就喺日本
可能細公司冇掛,但大手/IT系嗰啲好多WFH喎
我識嗰啲在日香港人9成都可以WFH,可能規定一星期出社一日咁
香港人直接好多 日本個種係假到好誇張
呢條片唔係太迫咋喎
同武肺前差勁遠
屌幾多年前嘅文化
而家個個都住apartment/mansion連隔離住緊咩人都未必知啦

日本真係好衰... 要返工, 我都後悔緊了, 準備回流...
同埋唔同地區
啲人都唔同啦

你睇下沖繩人同京都人
住宅手当十幾萬咁癲
啲人對日本人嘅印象仲係二三十年前講緊嗰啲
新一代日本人本身已經睬你都傻完全唔會理呢啲嘢
有好多公司直情用冇無謂嘅應酬/飲酒去做招徠,
因為啲後生仔根本唔想做啲老屎忽公司同跟嗰套舊式文化
英國錦有底氣
怕乜嘢貨幣貶值?
幾年後啲人都bc返嚟
十年後如果仲有連登,講起日本都肯定仲係loop緊上面嗰堆
我比較負面

日本生活壓力緊張,
打工薪金唔高,社企感覺會排外,唔會請外地人
打散工既錢支撐生活好似好難
睇到啲書,女大學生要賣身先交到學費,在職貧窮,老後破產,孤獨死......
又會有地震,大風雪

個人無能力又無咩錢,應該去旅行開心啲
IT公司好多都有
但都唔係間間有,我都有識香港人做緊IT公司都冇WFH
就算係大手都唔係間間大手都有
同埋講真有幾多香港人去到日本入到大手公司大多數人結果都係細公司/中小企,係呢兩樣入面如果唔係IT公司既話更加少機會WFH
可能你識啲人勁同識搵工啦
但你整體睇係日本可以WFH既一定係小數

雖然我講咁多野但我其實都係長期WFH
不過我女朋友都做緊大手公司但日日仆出去返工
仲有嗰啲睇半澤直樹睇番嚟嘅老婆要開太太會,唔係就冇出頭
而家啲日本仔心諗你最好咪撚升我
可能五十歲以上嘅日本人仲有呢支歌仔唱嘅
其實從來都係得一樣野
就係如果有能力係日本過得好既人 係英美澳加都有能力過得好
係英美澳加過得唔好既人即使俾你去日本都一樣唔會過得好
換言之係香港過得唔好既人即使去到日本都唔會好得去邊
我識人係日本過得好好呀 不過佢自己搞投資公司 揸benz林寶 又有靚靚日本女友 人地住東京六本木hills
年收過千萬港紙
見到人地過得咁好係咪都好心動去日本生活呢

係香港過得唔好 換個地方就自然變好 有無咁搞笑呀
好過中六合 容易好多添

簡單咁講啦 一係本身有錢
一係高專業人士 例如年收700以上

兩樣都唔係只係普通社畜一名
可能我有倖存偏見掛
日本人工冇香港咁高就梗,但工作文化真係好睇你做咩公司
我自己同啲朋友多數都係入啲本身就請開外國人嘅公司,所以就冇咩呢啲舊式文化
但係都啲公司傳唔傳統其實入之前已經好多方法睇倒,老屎忽公司直情唔會apply

btw隔離個日本生活post已經見過幾個人係做樂天
我宜家係英國,都諗住拎左BC先,再plan下點去日本生活。可能開民宿,做代購諸如此類。
快D黎英體驗下
體驗完會有答案
拎完bc然後英國日本兩邊走仲好 唔一定要入日本籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞