有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
搵咁少,仲要交稅,租樓,物價低又點
仲要仆街到叫人買大阪西城區

跟住又話前幾年乜嘢奧運效應啲樓又升

炒完東京樓,跟住炒大阪樓
有啲業主傻更更以為年年加租賺緊㗎嘛,點知又唔熟當地法例
好多人話日本治安好,工作文化差
其實我既睇法係掉翻轉

工作文化差其實係D 日本老牌傳統公司,同埋D 小公司仆街老細做成
其實咪即係香港傳統大公司 同埋 香港中小企老細 一鳩樣

反而日本近十年年輕人因為真係「躺平」,好多公司都請唔到新血(年輕人情遠做Part-Time 夠錢生活唔死得就算),所以一直推廣改善職場文化,近年搵工agent/網站/apps 多咗好多,轉工變咗唔係咩大不了既事,而比較新既公司亦推崇收工唔好social,上司唔好煩下屬否則係パワハラ (權力騷擾)

所以話日本職場文化係咪真係咁差? 我覺現階段的確應該重係差過香港少少,但會慢慢越來越好,反而香港因為加速支那化我認為會越來越差,最終二者會黃金交叉贏過香港

至於治安,反而真係無想像中咁好,上邊有人話英國街頭多童黨、有色人種打劫果D
但其實日本都隱藏咗唔少罪案,只係平時去旅行睇唔到
我sub 咗好多過日本新聞youtube channel 睇佢地d 新聞
基本上隔日就開車撞死人、入屋行劫加燒屋、無人店偷野,甚至連寺廟既香油錢都成日有人偷
記得前排幾單印像深刻既: 電車斬人放火、商業大廈美容放火(燒死晒全間美容院入邊D人)、十幾歲中學生跟蹤女同學去到佢屋企,表白失敗吉死人地老母 等等.....重有夜晚便利店外一堆童黨MK仔,所以如果覺得日本治安好既話,建議睇多d新聞有多d 心理準備
想移唔係問題
去果邊wh/留學兩年睇吓自己頂唔頂到係果邊幾十年先我啲fd去完留學返嚟都冇再聽過佢哋想再返去住
利申plan緊去日本留學too,長居就應該未必
真係
叫人買日本樓做投資既都係仆街黎
信既人直頭係on9

去一個冇市既地方做買樓投資係咪傻
除非你有本錢買東京/大阪梅田個啲旺區
如果唔係真係麻煩啲人用下個腦
佢用香港既消費力睇日本既物價同稅
傻鳩架仔買盒玩具
唔係直接舖頭買 有其他人經過手既話
未開封都當二手跌價
去加拿大啦咁
撞正反送中同疫情
其實香港好多生一至兩胎
香港開咗盒都當新添
除非你係結婚入日本啦如果唔係,慘撚過香港
你講香港都好啦
香港當幫你驗埋貨
唔收貴少少算係咁
如果你有一大筆錢唔洗做,日本係退休天堂

但係返工做社畜真係不了

返工完全係地獄,唔會有hea文化

請假都難,唔好諗住日本返工會成日有時間周圍去玩
講到其他國家無呢啲地方咁
幫日資做野怕你過勞死
日本打工不了
一世冇得升,勁排外
其實日本點可能係治安好,一堆新聞夜晚獨行小則搶野老強大則遇著個真係癲既跳出黎插你一刀

反而職場文化我又覺得真係兩睇,其實去邊度都要適應,冇話一個地方一黎就話唔得/掂硬,夠一堆人以為英美好好做,結果唔使一排又係碌返黎香港
你做完research 唔會再問,職場同文化都未係最驚
日本好! 如果自己開店,應該會容易生存d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞