有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
貼呢張野搞掂
傳教我都試過,即刻走開應該冇野
你去過加拿大未?
唔好用啲廢老口吻嚟撻人

日本乾淨又咪係你自己覺得,去過啲三四線城市未?見過啲上班族放飛劍未?經歷?
加拿大澳洲應該都唔差
日本人算唔算係骨子裡排外
唔同白鬼黑鬼間中遇著白卡
學日文 上咗一年zoom後終於嚟咗日本半年

1.食野係真係唔掂 除咗拉麵壽司 其他野唔係死鹹就死甜 辣就永遠唔辣 平就平均係平過香港嘅 拉面1000 吉野家600 但啱香港人口味嘅野真係唔多 有時頂唔蒲搭遠啲車都要去搵啲支那人開嘅湘川菜頂頂癮
2. 日本租係平八成都隔音差 我住緊呢度夜晚吹風筒 開電腦打機開咪(好細聲)都會嘈親鄰居

最影響嘅係呢2點 其他生果貴嗰啲就唔講 支那人係堅多 新宿等繁華地方講蝗語同日文差唔多多 仲有日本警察對外國人好歧視 唔係話會惡意針對 禮貌係有 但係永遠只要覺得你行動/打扮唔似日本人就係咁截查搜身 我第一日落地直接去渋谷返學 車站擺低喼 自己孭住個大背囊 喺JR交番(派出所)被叫入去搜身+摷袋 袋住支有個爆玻璃頭嘅防災用細電筒都被佢問長問短 又話可以用嚟打交扑人個頭又剩 最後打上台確認係屬於合法防具先不情不願放我走 同一日再喺周圍被截3次 差唔多patrol認得我嘅七七八八之後先無再被人截 我問過有幾個支那同學/鬼佬都有同樣遭遇

巴打第一日落地就不遇快經歷
申請咗longer stay visa
去日本不如留喺香港
呢個post有幾多人真係住過日本
可唔可以講下點先可以申請呢種visa?
全世界冇邊度好

日本社畜
英國乞食
加拿大剷雪
澳洲食樹葉
新加坡獨裁

返大灣區前途無可限量
希望過去退休
日本要返工既話出去食仲好喎
出去食其實唔係貴好多,但慳勁多時間
留學有打工限制,空閒時間多就另計啦
我係住有密碼嘅樓,佢哋會㩒鐘
除左知道有快遞黎 我完全唔會應門
見到係nhk千祈唔好開 有排煩
張野自己print 但我冇用到
但如果煮嘅話唔係一餐餐煮就真係唔慳到

我而家一次就煮5日份量
時間同錢慳到勁多

不過我下下雞胸同薯仔同菜
算,佢地每樣野都有規矩有限制
覺得外國人唔會識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞