有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
1.英美成日槍擊案 仲有啲nigger 生人物近都未同你計
你試下夜晚一個人揹個名牌袋出街
睇下係英國定日本 比人老笠既機會大啲?

2.你望下英鎊
間屋大好多? 又係啲做倉住大屋既言論
你咁同叫啲人係中環住有咩分別
用下個腦啦
山手線先係咁
何不食肉糜
問題有分嚴重程度同遇到嘅機率
如果有女性朋友話自己去印度旅行
正常人都會嘗試說服佢唔好去
你應該唔會同返D人講
其實強姦日日都發生 每個國家都有 一個女仔去印度都冇問題咁呱
當然 如果你好中意日本 好多問題係可以無視
但唔好將D問題講成度度都有而去無視或說服自己
喺日本住左三年以上 準備去第二到
日本幾時去都得啦 要過世真係唔會諗日本
有料既一樣炒你先,唔係日本人,又唔係鬼佬樣
真心香港人同台灣人去打工日本真心好蝕底
你呢種咪港豬心態
現實係點到你唔理政治
政治無所不在
包括用安心出行 強檢 罰錢
等等既野都係政治
去一個國家留學同working holiday 要寫理由/planning 好出奇㗎咩
學埋日本人,笑住咁呃你,氹到你開開心心
養老金夠食軟飯?
識唔識日文先?
力架問題真係一個死結
其實好撚多人都好唔鍾意佢哋但係又唔可以講出口
如果歐美無哂呢班人我諗佢哋個社會會和平好多
香港人中意走shortcut
或者70%付出有85%嘅結果

日本人寧願120%付出都想追求100%結果(未必真係做到)
大家都係亞洲人
錯覺以為大家都好相似
但本質有好多矛盾位

加上多香港人就一定炒高樓價
吹到日本有幾好隨咗滿足自己嘅決定有幾好嘅自我感覺良好外
百害而無一利

如果想融入日本
首先要清除呢啲自我感覺良好嘅壞性格
因為本質都係自我中心而冇客觀觀察到大環境
呢樣係香港人嘅普通特質而喺日本係大忌
我依家係美國
我識得既日本人 (唔係日裔) 無一個想番日本
技術科研一流笑死
人工只係睇年資唔睇技術
去學用fax機同磁碟?
打錯老婆先啱
日本唔係移民國家,只能移居,不能移民
住足十年先可以申請永住權
新的高度人才簽證申請永住時間短d,但都要睇合唔合資格批唔批
但都一樣唔會有日本藉,日本藉要歸化唔係咁容易
日本排外根本唔歡迎移民,比外國人去做野居留,但都只會當係外人
東京有d餐廳好伏下,電視台介紹過果d先有保證
不過日本真係得壽司拉麵咖喱越南菜依d先好食,其他佢要就番日本人口味搞到奇奇怪怪

去日本打工真係好難儲到錢,你返香港求奇打份牛工再拎錢過去洗反而仲開心,所以香港真係廢老之都,老左多數都會回流
呢樣真係差
住幾耐,交足稅,永遠都唔當你係自己人
生完仔女啲仔女一樣唔係日本人
喲妹妹就係唔想做。先出黎做
Manger level一定唔會有外國人份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞