有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
睇黎連登冇人(敢)講過
日本前排先發生單車禍,個傷者係救護車到驗到中招
Contact左10間醫院冇人肯收
最後送個傷者返車禍現場
上年又有單差唔多嘅 最後個大肚婆胎死腹中
記得黎旅行 你中左招有咩事醫院可能會拒收日本人都拒收 可況係佢地眼中低人一等嘅外國人
差唔多日日有細路失蹤
痴漢行行下撲低個女途人當街奶人腳底
班無腦奶日撚真係屌極唔醒
去日本做社畜咁睇唔開
假膠?
絲打, 次次日本post 都見到你
單唔收大肚婆新聞有冇link?
真係以為日本係你鄉下
次次日本post 都好極端
一係勁讚
一係勁踩
但有一個共通點就係個個都只係拎自己經驗/印象就當全個日本都係咁
明明日本收入/租金呢啲全部有數據睇, 但成個post 得1,2 個人有貼出黎
入唔度籍 就算同日本人結婚都唔一定入籍

就算入咗
好似武肺咁有在留卡/入咗籍嘅外國人都入唔度日本
諗下放棄咗原本國籍嘅人可以去邊,又,
佢地(至少政策上)有冇當入咗籍嘅人係日本人
啲政策就係咁神奇
入唔度籍醫療就會有好大負擔
人工又唔夠高(睇下做邊行)cover

真係唔係唔想移
好有錢唔洗擔心福利/政治/財政問題都okay 嘅
仲有分入籍同非入籍日本人?
之前武肺真係唔畀啲入籍日本人返日本?
只要你係天龍人
去邊都咁耀眼
其實係討論過幾次就唔會想再貼
醫療有幾大負擔?
有冇資料睇睇?

利申 在日 睇醫生而家係比3成
噢 你係有醫療保險定點(?)
應該係月供國民保險
有在留卡就要入國民保險/公司醫療保險

咁我諗我搞亂咗在留/永住/入籍
年金方便係點嘅?

入籍好似真係好難
永住都好似隨時可以冇/唔比去日本咁
都係唔係好有安全感

國民保都唔知有,真係唔明點解可以打咁多字嚇鬼已經唔知你打嘅幾多係自己諗出嚟
永住係唔可以離開日本太耐
好似其他國家既 PR 都係咁?
你唔做乜衰野應該唔會唔俾你入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞