有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
唔出奇咩原來
未去過唔知
我申請日日wh 第一期唔批
理由,唔係planning
其實依加歸化同以前比係易咗好多
問題係歸化完其實都無乜著數
好多人情願Keep 住永住算
4月去福岡留學, 本身識日文,留學純粹過度用,
之後無咩大事 都應該係果邊搵工/搞生意生活
雖然都有朋友係果邊,但自己一個人去,
形勢所迫下要去埋堆識同學朋友仔
依家交文件,等批等交學費, 等落地租屋入學.
有無絲打巴打都係咁上下時間過去啊?
加拿大
澳洲
美國
都一定好過日本

我寧願講英文都唔講日文
會有個職員推你入去塞滿車廂
我諗好多人對日本移民個印象仲係好差
但其實而家日本已經好多野唔同左
比如工作文化 而家好多公司已經開始朝8晚5 由其是IT/創科
如果你唔打算入啲傳統會社 其實同香港唔會差太遠 (不過傳統會社排外歧視得好緊要 就算你想入都未必入到)

日文其實對香港人黎講都好易學 不過就算你學到N2 日本人日常講既野都同你學既會有啲唔同 由其是後生一輩啲潮語
都係靠自己去到多啲講 就會學得識

如果移民既話 比起工作 我會更擔心其他野
比如係你諗唔諗住結婚生仔 同日本人結定香港人結
如果你係香港已經有仔女 最好就唔好移民日本了 除非你諗住比個仔學日文做母語
因為日本欺凌好嚴重 講野有口音一定會比人杯 除非你有錢讀國際學校
仲有日本讀書壓力大 要追偏差值 (雖然個壓力同香港差唔多 但一定比移民去英美大)
如果你唔諗住日本生仔 我會擔心天災多啲
日本打風比香港多 而且仲有地震 香港人會難啲適應
成個社會黎講 日本會普遍比較壓抑 除左建前本音之外
日本仔其實好多都好自私(同香港人差唔多) 人前人後係可以好黑暗

利申 日本讀完master 而家岩岩第一年做創科公司
日後都可能會留係日本生活 唔係因為我覺得日本係最岩移民
只係純粹因為我好鐘意日本文化同個vibe
移民黎講其實英澳加一定更適合

除非你好有錢唔使打工啦 日本有錢係天堂
買間大屋自住 平時鳩hea 得閒就去食個omakase 行下秋葉原 叫個日本G 諗起都興奮
我自己都好鐘意日本,而且都有打算移民,但首選移民唔會去日本。我自己覺得最基本原因有幾個,第一唔識日文,第二日本職場個個都知,比香港更差,第三房屋問題,唔想香港住細屋,去到日本又係住納米屋

Sorry for 1999
真, 堅係熟日本嘅人就明日本長住係好多問題
除非好有錢可以不問世事地退休
同埋又完全唔怕天災有晒對策
你住文京江東呢啲都係120k 租
落東京駅大手町都係20 分鐘
都唔係咁難姐
度度working holiday 都會叫你寫個計劃書掛,都要知你依一年諗住做乜德國要寫曬每個月會做啲咩添,明明咁理所當然嘅事,有啲香港人就係stereotype覺得日本先咁麻煩
理由
唔係計劃
好撚有錢唔洗做
日本正唔正(唔好話有錢去邊都正,因為實有差別
有幾鐘意日本係日文都唔會學

同埋日本住屋係納米屋邊度睇返嚟
前排換護照,入境處好似可以比幾百蚊放棄中國藉
好似真係低過歐洲?
lm
仲滿員電車會唔會太out
而家日本好多公司都WFH
日本經濟咁差 你自己睇下Yen跌成點,
成個國家購買力都低,
通脹又低,即係人工唔會點加,
點解要去果度打工
識人比移民官針對
話一定要拎到佢父母既出世紙,父母60+,佢已經解釋左父母個年代係未有好系統既發出出生證明,但個官唔理
最慘係聽佢講移民官冇得轉人同埋冇方法投訴佢
300萬港紙可以買地起屋喇喎另外咁你想移去邊 成日都好驚去咗英加就好難再去日本旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞