有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
人窮講野都on9 d
你搵錢係你能力問題,我住千葉都比20幾萬yen租啦
我想住港區都得啦
你估連登fg 50k又係多數呀
講得好岩
巴打,日本公司做正社員要炒人唔係咁易喎
唔關日本人定外國人事
唔知啲人諗咩,淨係計可以溝日本妹已經值回票價啦
依家咪依然係連讓座都要嘈一輪
用讓座做例子
讓座>畀廢老屌你睇少佢
唔讓座>畀人屌你唔讓座
日本呢個社會根本鍾意用潛規則做借口去限制同批評人
呢個投票上個月公佈

第三點成20%指嘅就係呢類social norm,連好心讓個座位都要揣摩人哋心意、估咁做會唔會得失人日本就好似嗰個父子帶驢仔入城賣嘅故仔咁,無論點做都會有人喺度自以為是指指點點,呢種CLS文化真係世間少見,亦冇你講得咁outdated;同意樓上巴打話去玩就ok,去住一世真係未必人人受到
咁多負評 睇黎大家都知係中介
人地勞基法勁favour 打工仔
做老板先傻
做正社員,之後躺平最理智
日本人幾乎個個都係咁
巴打會唔會太正面
無話係
冇考慮歐美而選擇去日本基本上就係對西方個生活文化冇興趣/唔吸引,更加喜歡亞洲文化圈但又唔太想比中文限制去台灣,學過一下日文會崇日,自覺包容到果邊社會陰暗面既人
我個人係咁諗,所以決定先用讀書方式去睇下自己喜唔喜歡再決定
日本同新加坡唔係外國?
早知換yen唔換英鎊
日本打外資工=屈機

去bar勁多日本妹送上門比日本做嘢嘅鬼仔屌
首先,日本移民係好難,經濟死左好多年,難聽啲係變左美國嘅棋子。

日元唔洗講,自己睇。

地產可以咁多年都仲係得個死字。

人口老化,無人生仔,遲早變左個AI城市。

日本文化,我地見到就好有禮貌,好好,但為內人就知好多人都係偏壓抑。

地理環境,唔洗講,只會遇嚟遇多天災。

載反個頭盔,可能有人唔介意跟住佢一齊沉,但係人地自己都唔生,我唔會諗帶住一家大小去個到。

因為計數嚟講真係有好多選擇。

去下旅行,開心下係幾正加埋日元咁底。但移民就真係三思而後行。
呢個post 9up無極限
啲野又outdated又無限放大
有個仲用平均薪金黎講笑死,香港平均月薪夠低啦
基本上黑心企業已經少左好多好多
同埋我寧願同日本後生仔做野好過同香港後生仔做
當然要有基本溝通能力
日本人不嬲鐘意做問卷調查,yahoo news 日日都有,又唔洗放到咁大自己嚇自己嘅
唔識日文就咪講自己鍾意日本喇
日本真係好似算低過歐洲幾多吓
有幾多免稅額可以用
香港廢老奉旨要你讓位, 唔讓就屌鳩你
同日本少部份老嘢唔想你覺得佢老讓位畀佢(大部份都欣然接受)
咁都分倒高低?
同日本人普通交往咪保持距離
番工就個個帶面具 佢玩你你咪玩番佢
當然都係個句 有得選擇都係做外資最好
佢當左躺平係好
明明係本身日本社會有問題唔好 日本人先躺平
但就有好多崇日港豬去日本躺平就覺得係好
唔敢話呢啲survey完全反映到現實,但應該都同你口中個「少部份老嘢唔想你覺得佢老(大部份都欣然接受)」有段距離
https://sirabee.com/2016/01/31/81936/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞