有冇人決定2-3年會後日本移民?

495 回覆
35 Like 168 Dislike
Im so sorry 你計港紙既話以家係得返萬6蚊多d
做咩姐你
每3個月返一返自己國家再入去? 如果唔做野可以拎咩visa
知唔知日本人壓力有幾大呀
香港一定好過日本
又唔係住晒成個日本
東京最多未打下風
例如你睇醫生,讀書,香港居民同非居民收費都唔同,例如買樓咁,外地人要俾多d稅
國安法個壓力仲大
點呀濟港撚
其實日本唔係一個開放移民嘅國家
永世留在香港躺平囉
日本只適合旅行 / 居住 (唔包工作)
講左幾多年
又係個個移民日本post 一定有嗰幾個point
拎定Bingo 紙一定過到關

紅日多過香港唔講
到而家仲有wfh 之類唔講
https://youtu.be/9Y-YJEtxHeo
睇埋日本人留既comments
去過好多地方旅行 最鍾意始終都係東京 成日幻想係東京生活有幾正
但現實咁睇 都唔知可以點去同去到可以點維生
仲要好大機會永遠都係得一個居留證 唔係Citizenship
中學有個fd極鍾意日本 一畢業就過左去讀語言學校然後做野
佢都勸我地移居日本真係要考慮清楚 唔係想象中咁
on9 日本果種壓力係無處不在
香港你唔理政治既話 國安法點會影響到你
香港有錢其實好好住
外國人咪外國人你去嗰邊特登識朋友㗎,喺香港都冇話想同同事做真心朋友啦,咁多年都係得幾個中同係交心,其他咪又係普通朋友hi bye frd
唔好吹捧日本好唔好?
大把人只係睇到一個國家好嘅一面,叫佢哋去大阪西城區睇吓

嗰個區域直程係日本政府都唔想外國人知道嘅
地方
有朋友(2公婆) 最近移左去福岡
個老婆識日文
去到都繼續讀日本語學校
唔識日文o係日本真係好難生存
太年輕了
日本係極度排外嘅國家
我有5,6個frds移左日本
聽到嘅歧視說話係好多
你去搵工佢地會覺得你未必夠料,所以要多d心力去搵
除非你係歐美樣外國人,佢地崇洋

生活方面
除非賺好多,唔係你都要多d買餸煮
日本物價高,稅又高
所以就算美食多,都唔可以成日出去食

仲有,日文你去讀一年語言學校就有n2
語言永遠唔係限制
唔通一出世乜都識咩
我都話應該學日本JR
叫波板糖人推啲人入車廂
我即刻去見工
幾十蚊個鐘都可以
當啲人畜牲咁真係好治愈
廢話邊度有錢唔好住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞