IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
要做薪水小偷
番工先係進修時間,放工就係休息時間

依排日日都要玩cloud,本身唔熟都變熟左好多
日日都要玩Azure 成日要google搵網或者片學點做
我都係做IT打雜 但又要做project
咩都要做 lead人又要做
人工同工作內容不符
依家香港走左咁多人,一個打幾個已經變左常態,所以都想幫下fg入行,當年好多同學畢業就轉行
我仲打算去轉工 過年後再睇睇
BTW Ching 差不多要開新 post
從來唔懷疑聖光巴既開po速度
揼曲太多人 infra永遠唔夠人
冇計啦 始終揼曲上哂神台, 勁多媒體吹棒,就算bootcamp都係得曲,冇infra
服務大眾
諗諗下某程度上,本身大學就係以教揼曲為主,我當年linux都只係optional training ,成套infra knowledge 都係optional
好正常啦 當年我讀書都係揼曲, fyp都係整個app出黎交功課 反而教infra得個basic野 有好處同壞處 好處係起碼有各方面concept, 壞處係周身刀 無把利
話時話 infra 工作內容主要是接觸d咩
我自己就係做Server,storage,network,backup
依家做埋in house 仲要加多樣user support
其實姐係打雜 咩都要做
各大infra既 provisioning, configuration, backup, maintenance, monitoring, logging, security
所以infra缺人,可能係學校問題
Infra啲野錯少少都唔得
又要成日stand by
做dev好過
其實惡性循環,多人做可以輪流standby都冇咁慘

不過咁講 其實做critical system既dev都係chur 有啲hot fix都要即刻搞,只不過可以拖埋infra 落水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞