IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
security
Microsoft 好似都有siem玩
m365個邊
睇你邊樣啱做就去
寫過
5ok,fg都50k
其實香港做cloud engineer 日常工作係點,無朋友做過想了解下
你做Si試下先
拎下經驗
做住it support先當儲經驗
啲嘢做做下就識㗎啦
而家啲SI都請好多人
我前幾個月見咗幾份都請我

我文科fg
splunk elastic qradar係香港主流,arcsight sentinel chronicle securonix果啲好少見
SI 即係呢個?

【SI (Solution Integrator) 主要係幫客砌Solution
例如School Wifi會幫客諗成個WiFi infra用Juniper Firewall + Zyxel PoE Switch + Ruckus AP

OGCIO 認可既SI list
https://www.ogcio.gov.hk/tc/our_work/business/community/suppliers/active_suppliers_a.html】

我連用咩firewall PoE Switch AP都0概念喎,認真咩?
定係一入就會有人教?
PCCW macroview (HGC) hkbn
入去會有人跟 跟一次就自己做 有未搞過既product就問人
個陣淨係識砌機
咩都冇考就去in
如果你咩都唔識就會有人帶住你做
同埋啲嘢都好重複
做過幾次肯定會識
砌機都唔識,你呢種有排教

但多數有手有腳就請
你啱
唔想做IT support support唔到人 要人地support返轉頭
通常叫it support/deskside engineer/assistant system engineer之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞