IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
你想hea就一定入in house啦
大多數都好hea 你如果0 IT skills同唔係IT Degree, 我覺得都係16至18K左右
如果2年嘅話 我諗可以叫40K或以上
我依家番份新工 剩係玩Azure 都係40K 唔知有無做爛市 我係無cloud cert 純3年經驗
不過以前做SI 有天同地嘅經驗
好似冇乜fg post咁
呢到都可以討論既
i mean Job post
依家咁好境咩
巴打想做咩? 今年好多公司請番trainee
就咁system eng都好多
依家香港好多公司都慢慢轉用cloud 都要人識cloud幫手management 我未轉新工果陣 試叫40K都起碼有幾間叫我去interview
跟住一間有offer就去果間
想問你由幾多跳到去40k?
我由35K跳去40K姐 其實5K唔算跳得多
都好正常同基本嘅加幅
十卜狗留名 hea下又一日
前提係有cert 加 degree
仲要好match 份job 先做到個價
真係勁啲儲吓經做埋integration 同automation 又唔止呢個價
我係HD同無cert
真係純靠經驗同好彩先有40K
不過我每次都係做外資或者中資 可能佢地比高D價 唔似港資咁度縮
咁你一定total 唔止兩年經
我係3年多D經驗
咁一定係大公司嘅secondment
係咪做大公司好過細公司? 有冇邊幾間大公司係好做夠hea架?
我全部工都係perm role黎
玩Azure 駛唔駛識coding? 0exp又唔係it底,有冇得由最低位學起
我又唔知係未一定大公司好過細公司 主要睇工作內容 我都唔知邊間大公司好做同hea

真係想hea點解唔直情退休 如果身家有幾十萬或者幾百萬都夠退休幾年 唔洗養家嘅話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞