IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
cloud又話門檻低,多競爭?點解要做cloud既?network唔係好啲咩?
開多人用掛
如果冇學過cloud做唔做到

不過入面啲野都幾多
純睇notes
睇晒就可以拎免費考試
teams 可以試下
比較易入手
近排多咗好多公司用teams phone
夠平 又可以用teams call
又可以通晒azure m365
好鬼屈 但係個QoS要做得好先得 唔係一定多delay
想問係上完堂定完成啲challenge 先拎到?
佢個challenge 就係free online course 你按晒全部online course
等到18/11就會收到email 拎free voucher exam code
不過你要自己望下個份啱唔啱
有啲係expert cert嚟
有指定path既associate cert先考到
呢個好正好似半年一次咁
請問仲有無其他free vouchers拎
重有virtual training
但得fundamental cert考
https://eventcatalogppeappservice.azurewebsites.net/en-us/Allevents/?language=English&role=Developers

定期都會有online course, 上完就會有free exam, 不過得fundamental
叻人係唔考cert
真 我唔叻先考
有免費同學野
唔差在考咗去
窮人心態
知識就是力量
有cert起碼有入場券先
有重好過冇
你點證明到俾hr 係match 個position
Program就真係冇需要考cert 除非搞PaaS Devops part
PMP都好似冇咩用

反而做devops/cloud/network 就真係有需要考
因為cert其實有好多野都用得返
唔係計死背dump 起碼知入面啲features點用已經夠
所以外國microsoft/aws 通常都幾張cert 因為太多野都有關係
infra = programmer隻狗
devops = 俾狗屌
我仲以為devops 係勁野
Infra = 打地基
就最闊黎講 包掘地(eg鋪地下線/纖) 起樓 樓宇設備(eg TBE) 裝修(eg 入屋線) 風火水電 買料 裝機櫃 setup機 鋪線 setup網 買cloud服務
一般黎講就由買料計到setup機 然後network雖然屬於infra但一般分開講

Cloud就係外面公司提供左啲服務 將啲硬件野抽象左 抽象既程序就有幾種 可以係人地提供24*7VM 又可以係你個program行先計錢 做cloud就係揀適合既服務 買 同設定

Devops就分兩種
一種又dev又ops=萬能俠 係常見既錯誤title用法
另一種係負責將ops既需求帶入去development cycle入面
佢無講錯 你都無講錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞