IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
Ms好撚多license package 㗎
又多又亂,多到佢哋ms vendor 啲人都有時搞錯
system engineer FG人工幾多好?
依家由system/network 轉左去玩 DB, 睇黎都係要學下coding 旁下身
讀完個IT higher diploma兩年但未返過完全零經驗想入行做it support會唔會有人請
coding就咩位都要識架啦
db仲要勁多code野搞
屌你啦!
同你情況差唔多 又係無用開devops tools,唯有CV吹自己份工有用
support實有人請,差在咩價錢啫
咁請問下巴打我得hd學歷畢咗業兩年都未返過相關工作,叫唔叫到17k-18k已經完全唔記得晒學過嘅野
另外對Securitiy有興趣的話,係咪一定要讀返個degree
我覺得試下無妨,in下睇下人問乜

我當初係間細fi做,本身做infra,提議玩devops,之後同app team一齊學,砌出黎就入左行
正常岩岩讀完係叫到,但你唔記得哂就麻煩啲,interview問深啲都答唔到

至於degree,做it想搵多啲,點都最好有
我諗真係interview問我啲relevant skills我真係唔識答
你呢個exp其實好有用 做到真正org cultural shift
巴打 學咗唔等於真係識喎 要睇場景/公司use case, 不過你淨係講轉咁又唔算難 但係未必有你平時啲人大跳個個加薪幅度 可能會畀hr撳少少
點會無,你prove到你識既fg都照請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞