IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
冇跟開隔離po
但係IT老師唔得閒講 其他老師更加唔得閒聽
咁唯有創造就業職位 同埋 降低失業率
CS 白紙FG,俾BBA fd介紹去big4做IT Audit,話CS底一定屌打,好快可以升到Manager一個月5x K,所以入左去做。

到依家發現其實好多野都係Governance又忙又冇咩technical野玩,開始想quit。

可能都係跟隊考完個CISA跟住quit,或者可能去SI試下infra, network, security果d位。

依家好迷惘呀pk
我都想屌打我啲同事
都係諗住infra算。
好撚多都係咁

19幾世都唔up,等人接
入big4 做audit 一般都係想鋪路入大fi做,錢途係唔錯,但以文件野為主

但如果想做technical 成班兄弟一齊做,就轉番infra啦,security 係同audit係有小部份related 就睇你想唔想做番
其實只係唔想完全係文件, governance野,想有返technical少少嘅位。見big4都有security既post,睇下可唔可以transfer過去,我就係咁樣諗。
個邊印象中叫consultant 睇下有冇得Internal transfer
其實啲doc真係好重要,俾後手睇,可惜普遍公司人手不足,高層又唔重視
係呀,叫consultant。聽人講唔係超難transfer,睇下有冇機。
做左三日network
network人真係太少,出個request都等勁耐先有result
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞