IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
go Free exam
AZ-305 Microsoft Ignite: Intelligent Cloud Challenge
https://www.microsoft.com/en-US/cloudskillschallenge/ignite/registration/2022
屌你259
都岩
今日晏啲射個波比你
In-house好似唔少會cut左個位
因為人工低條友又唔識做 人工高又用唔晒成個人既工時
所以會買consulting firm service 又或者幾個region share一條network team咁
變相少左高人工network位
4 5年經 final in 緊兩份cloud architect工 都係新team 黎

航空業 architect ~70k x 13 + b

能源業 senior architect 75k-80k x 12 + b

點選擇好 邊行穩d 呢家經濟咁差
會用唔哂個人咩 依家直頭唔夠人用
如果要搞security 又有新product出,network team應該永遠做唔完啲野
肯定玩能源
點解? 航空業呢家開返關唔係會好返d 咩
應該點都能源個份
人工高啲 唔洗等double pay
能源已經算最唔受經濟影響
忙個時咪用得晒
但一開始請個人返黎個時 佢好可能係到好努力figure out個network係點 畫好啲diagram 理清啲inventory量
結果就冇人知佢做緊咩 以為佢好得閒 比埋啲垃圾support task佢做 (講緊真係捐枱底)
比呢啲垃圾task卡晒啲時間 冇時間去trace network
到有野要搞/爆炸個時 就只可以一知半解咁應對 於是又比人覺得不適任cut鳩左

屌 冇時間去查清個network 撚知你個駁法係對家<->host<->L3咩

所以手巴而家做咩都一定首先講手巴唔係networ engineer 廢時孭鑊上身
航空業受能源價格影響
能源業唔受航空價格影響

利申
手巴並非金管局同証監會嘅持牌人 以上談及過嘅產品 投資者可能無法收回部份或全部應收款項。產品嘅價格可以急升可以急跌投資者或會蒙受投資嘅全盤損失,而過往表現並非未來表現嘅指標,所以投資前請作出風險評估,同埋尋求專家嘅意見。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞