IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
呢類好睇公司文化,細機構nimble好多
呢個價有基本Domain AD知識已經叫到
寸到仆街
講事實,我刀係fg
其實我都覺得係,之後轉工都係keep住幫唔同公司adopt devops,依家入左間大fi,都算半隻腳上岸
如果佢真係唔記得哂,你呢個問題已經考起佢
銀行?
如果呢樣都唔識又好難support到…..
幾吸引
有冇乜use case例子可以提供,想試下自己起demo練習
學完堆tool唔係好知有乜use case
拎terraform + cicd做個demo囉
巴打上網自學邊方面可以令我有返啲基礎?如果做dc/support呢啲位的話
Google search data center operation
Support睇你support d 咩
差唔多,最好識埋git, 點用api 交換value同, web hook trigger, application access token 之類
可以由github學起, 將iac既野放上去, 順便學下version control, 整個jenkins,求其係dockerhub拎個image deploy上cloud , 應該夠做demo

不過太多野唔係公司層面係接觸唔到, ci層面你冇sourcecode 去code scan 去compile 去做unit test 去寫dockerfile 放private repo , cd層面冇vcenter, cisco switch, forti firewall config, 冇loging 冇monitoring 仲有好多
我覺得api, web hook 算幾advanced嫁啦
其實唔難
反而review 到條pipeline 愈嚟愈長先難頂
係咁加requirement 再係咁review 就係DevOps精神 、文化,近乎變咗做一種哲學,做到好deep又想啲嘢好快又穩定,去到完美先最難。
當初我都係乜都唔識,讀左張MCSE就入左行

由IT support 轉做DevOps
Digital Transformation 無得唔轉
Infra on-premises 要上曬cloud
所以要由engineering 變code monkey
然後做錯嘢成日俾code底人串柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞