IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
有時啲野急唔黎 由傳統vm base deployment 轉去container都要一段時間適應嘅 同埋總會有人refuse to change
明白自己太老, 只係想做D入門底層工作, 諗住如果入到行點都好過一直做餐廳咁辛苦 有冇咩途徑可以入到手?
好羨慕其他行業一套功夫可以打一世收工後就可以focus其他興趣

IT狗唔keep住自修就等自"收"
如果下定決心可以試下搵SI公司見下啲Helpdesk / support engineer,好多零售或飲食集團都會搵依類Vendor做外判support,自然人手就需求大,依類工通常做最簡單既support工作一般要求都唔高,通常都係remote support或跑舖換硬件之類。
ms今年有幾科有free voucher
上完堂有voucher
ms learn Cloud skill challenge
有興趣可以去考
唔係fundamental
中級 上級cert
Support 變system engineer 再玩cloud
學bash 同powershell 再學cli and python
Cloud過程係點
多謝你!我試下先
考cert 做lab +project
多唔多ot果陣
唔會ot
Basic 係ui 玩曬cloud 啲service再睇吓啲api sample點用 係咁用係咁用 然後入ui 睇result
其實最主要嘅要識點砌json, 由front end 點pass 啲value 入json, back end 點讀json, 左手交右手, 右手交返俾左手
其實唔難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞