IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
如果係on99無咩諗頭嘅建議做咗IT support 先,再考cert route 返去想做嘅興趣(我自己係咁),如果唔係就grad之前就考曬啲最專嘅cert,個人建議愈專愈好如CCIE/CISSP,做啲嘢唔洗咁雜。頭十年做secondment 好過做perm,好處係一年一個contract,完約前搵定工,好多一年約都比到個靚數,因為bypass咗hr ,又會多啲唔同見識,唔好處就係小年假/無得全家睇醫生/無得排隊等升職,最後到覺得自己夠洗再算。
可摸耳講下點解
1. 建議做IT support而唔係鳩做下network/server/etc先
2. 點解要狂做secondment而唔係perm住騎牛搵馬
平時clone下機,裝下printer driver同scanner
呢排多咗換下nas啲hdd同啲user上唔到網插下啲switch啲lan線咁
1. 因為通常fg 通常都漫無目的,system/network啲line manager 都唔鐘意請咁green
2. Secondment 俾到多啲annual budget 出嚟,轉工叫價bypass咗hr 可以進取好多,另外無家庭嘅睇醫生一支公其實無咩分別。

純個人overview
1. 就算有manager唔中意請白紙 都唔代表要直接試都唔試就去做support 畢竟support既經驗多數都轉化唔到去其他路綫到
2. 唔建議唔知價既fg去做secondment
難轉又未必始終你有賺ops經,你話白紙無經又無cert 真係好難入到system/network/security 啦,除非你係mt 啦,所以fg 盡早考cert 愈好。
另外轉工價錢永遠markup annual package * >1.3,轉一兩份好過你排隊升職,福利嘅嘢wfc ,啲錢盡早入袋仲好。
好奇寫一個連登既技術含量高唔高
冇記錯連登係用react寫?
感覺比較煩既只係個登入系統?但登入系統好似都係一個入門網頁狗就可以學識既野
好好奇連登咁多個功能,最難搞既其實係咩功能
入四大啦 你major 咁明顯
CCNP考邊條track好
scaling
有幾難
不過我記得連登舊野好似係monolith
完全唔覺得做完Support之後就會搵到方向
應該算細間
早知讀ive
傻閪先讀大學
人工升到咁上下都逼你讀個學位嫁喇 全民大學生
改title變data eng/devops/sre/app supp only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞