IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
做到依家乜都識?我依家先仲係HYML, CSS嘅階段
做到而家咩都唔識
即係上哂岸唔使做
即係上哂岸唔使做
洗鬼識,而家吓吓react鳩call,仲邊有人學html css
所以手巴咪咩都唔識
得罪講句 react angular jquery咩咩柒柒 全部都係垃圾
同2,寫個website都甘7麻煩
吓,即係HTML,CSS無用㗎啦
問下大家
如果手頭上有個network 大部分device都打孖上
但係
1. 部分patching並無達到redundancy
2. 其中一隻edge device已經爛左 另一隻edge device最近傻左次
3. 有啲document上冇 而且完全唔知intention係咩既device
4. 對家口音少少難溝通 而且對家都係再搵remote hand
5. Maintenance window應該得星期六
6. 你既title唔係network 但係你對呢個network既熟悉程度應該高過network team 而且network team已經好忙

咁大家會執靚佢 定係當睇唔到
手巴公司洗唔洗過audit?
手巴思疑係唔駛 但係手巴唔知規矩上其實要唔要
其實起碼要提出黎,等個問題浮上水,你個堆問題基本上一爆鑊就死梗shoot 都shoot唔掂
手巴思疑叫network team尋找問題好過手巴提出問題
devops 同cloud 如果人工上80k 要咩grade?
我諗都architect grade
但係咁忙,可能都叫唔郁佢地搵
傳波比人射失好過自己射失
唔計lead/manager,應該要去到senior/staff level engineer/architect/consultant
fg
想考張 azure / aws solution architect
Senior manager grade
no code application?
or low code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞