IT infra / support / devops 討論(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
覺得風水唔好 所以先咁頻繁爆炸 當然更加有可能係手巴人品唔好
大家通常用啲咩去改善風水/人品
唔會 手巴平時好懶散
但係講緊系統爆炸 唔係手巴爆炸喎…
我同你差唔多,都係HD in computer engineering,之後做左幾年dco,依家做緊cyber security,亦有做過network security
後生真心唔怕既,我既經歷覺得你都做緊dco應該都返緊shift,可以試下apply啲soc既工入行試下先
學歷亦好重要,好多都會要你有degree,不過我第一份network security果時未有degree,靠吹下水展現下熱誠比人睇,留意下啲security相關既消息到時吹下,例如近排forti既breach咁
不過我入security之前都試過做support果到拎下唔同經驗咁
不過你真係要預做security要考好多cert,唔只cissp,ceh果啲security cert,亦會可能考下vendor cert,aws,azure既cert

Sorry for 1999
有冇師兄做過馬會dev位,啱啱有offer,想知多少少伏唔伏
有無人識寫抽快期嘅program
乜cert都考就啱
Microsoft
aws
vmware
cisco
ISC
考齊晒
你想轉咩都得
太多野都撈晒一堆
所以正常點都要周身刀
咁師兄最後有冇入到去做?
謝ching指引,我都明白電腦好難靜係學一範,但慢慢黎,睇完你既回覆,我宜家有d初步目標,ccna + cisa + it topup dregee
topup degree一定係最優先,你無degree,好多公司連interview機會都唔比你,就算interview完比offer你都壓價壓到仆街
ccna反而好似無乜公司會計advantage,我自己就考security+既,不過我都無乜interview所以都唔清楚出邊睇邊啲cert多啲,不過都要睇吓你security會做邊範 network security可能會睇ccna多啲,但cyber security會睇埋你對IR既認識果啲
補充多少
大致上可以細分 以下
SOC 做incident response, threat hunting
又有做security solutions
同埋有Security compliance
了解下睇下邊樣岩自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞