嚴選5大高達最左膠主角

506 回覆
446 Like 14 Dislike
我打錯曬字馬沙 人類
我從來無話支持聯邦wo
只係UC佢所有同聯邦敵對勢力都係精神病咁可以點?
我都無話過你支持聯邦

我意思係自護戴肯最開頭講緊和平獨立嘅時候,都已經被地球聯邦制裁緊,由地球同埋宇宙居民之間不平等對待同埋壓迫,比起薩比家做嗰堆仆街野之前已經有

而你講薩比家嘅所作所為,根本冇咩需要討論,連基連老豆都話佢係希特拉你已經知咩料
睇條傻鳩台仔片
唔負皮你負邊個

條仔斷章取義
真飛鳥fans來
為左捧人抹黑對手

粉魔本身黑就唔係白
但咩鳩都屈哂落佢度
又塞d鑊俾人就抵俾人屌

仲有議長好人論
笑撚到碌地
聲優得罪編劇小撚氣寫爛個劇本添
你唔講埋?
根本就係編劇自己寫d垃圾出來
仲想後設定圓返d故事
食撚屎la
所以我都話,直到戴肯意外死亡之前都係聯邦政策有問題
如果正正常常獨立戰爭,全side起義我覺我呢個先會係"聯邦政府衰"係因然後"自護獨立"係果

但薩比家既自護完全斷絕左呢個因果關係
變成"薩比家屠殺50億宇宙人民,丟宇宙垃圾,成日想玩NBC兵器,殘黨日日走去意圖滅世同幾年丟一次宇宙垃圾"係因
然後"地球聯邦對宇宙居民愈來愈唔信任然後彈壓"先係果
HREO姐同健康的生活惡搞當年一定識

btw flashplayer收皮之後,健康的生活好似仲係度,雅金杜維3人合體嗰條都好好笑
左膠係指為咗過份崇高的理想 做出唔實際嘅行為

希羅送高達去太陽先係左膠

基拉由頭到尾都係偽善, 並唔係左膠
問題係打壓喺自護戴肯未死已經有,所以由一開始已經存在左”地球聯邦對宇宙居民嘅打壓”嘅果,origin 講緊自護戴肯成名之後已經要四圍走難避開地球聯邦,有一次仲要喺馬茜出世嘅時候夾硬去鐘樓逃避追捕。

再講遠啲,打壓由佢地改憲法嗰刻就已經有啦

講遠少少,從來唔覺得薩比家對宇宙居民/獨立有任何諗法,喺佢哋眼中根本上只係口號嚟,攞黎爭權之用,如果唔係點會對同宇宙居民同袍殺得落手
如果要好好咁表達呢個主題
其實劇場版應該做三部曲
1-Els嘅出現 人類對未知嘅恐懼
2- 同els 嘅衝突 絕望但係熱血
3- 同els 嘅互相理解 用意識流同哲學嘅方式去表現
劇場版做到1同2
1還好
2做做得好好 尤其武士道嗰part
但3就唔得 因為套戲重點同高潮位都放咗係2度
你睇吓eva 講人類補完用成大半套戲嘅片長去玩意識流
我相信水島唔係做唔到
你睇03版鋼錬個哲學主題做得幾好就知
00第一季用類現實嘅全球政治嘅主題貫穿全季做得好好
第二季嘅超級系風格係因為B社介入(都留得返少少政治完素)
照本身個plan 第二季應該前半係政治驚悚(陰謀論+影子政府+政治黑暗類似第二季第一集嘅風格)
後半就慢慢鋪排外星生命(可能打埋 之後劇場版就係focus 係對話)
你唔發現第一季同劇場版氣氛類近
但只有第二超級系咩?
因為B社見第二季賣得ok 所以放手俾水島搞劇場版
只可以話好可惜
成個seed 嘅世界觀跟本個個當權者都係屎黎,仲要一樣咁臭
只可話篇幅唔夠冇好好表現到呢個主題
上邊回覆咗一次但我po 多次啦
如果要好好咁表達呢個主題
其實劇場版應該做三部曲
1-Els嘅出現 人類對未知嘅恐懼
2- 同els 嘅衝突 絕望但係熱血
3- 同els 嘅互相理解 用意識流同哲學嘅方式去表現
劇場版做到1同2
1還好
2做做得好好 尤其武士道嗰part
但3就唔得 因為套戲重點同高潮位都放咗係2度
你睇吓eva 講人類補完用成大半套戲嘅片長去玩意識流
我相信水島唔係做唔到
你睇03版鋼錬個哲學主題做得幾好就知
00第一季用類現實嘅全球政治嘅主題貫穿全季做得好好
第二季嘅超級系風格係因為B社介入(都留得返少少政治完素)
照本身個plan 第二季應該前半係政治驚悚(陰謀論+影子政府+政治黑暗類似第二季第一集嘅風格)
後半就慢慢鋪排外星生命(可能打埋 之後劇場版就係focus 係對話)
你唔發現第一季同劇場版氣氛類近
但只有第二超級系咩?
因為B社見第二季賣得ok 所以放手俾水島搞劇場版
只可以話好可惜
大家都係垃圾
btw d主戰派一個唔開心就要滅世
太痴線
Hero 姐
好耐都冇聽個呢個名
唔知而家做緊咩呢
健康的生活d片應該轉左做html 仲睇到
其實好想知宇宙居民對戴昆嘅自護同薩比家嘅自護係分得好開定當係同一樣嘢
自護係宇宙居民獨立嘅精神但薩比家係宇宙搞大屠殺
其實佢地點睇
五飛呢個角色其實好有深度
一開始其實係文人因為死老婆先坐上哪吒
所以唔殺女人
可以TV 冇講呢part 搞到個個觀眾都當佢傻仔
心水清嘅知咩料啦,軟禁戴肯老婆,拉爾家喺戴肯死後俾人清撚埋。

只係宇宙居民有閪得揀咩你上得宇宙地球就無你個位,你宇宙唔跟薩比家一定死撚硬,現實例子你估德國人好撚想跟希特拉,問題你幫jews 佢殺撚埋你
我都係根據sayla係zz尾2果集講果段對白 黎解讀
類似話佢俾宇宙既靈魂束縛住
再睇返0079
首先為老豆報仇令佢完全變左第2個人
然後lalah死左令佢同阿寶萎靡不振
zeta既時候做左全球演說 但地球好似冇變到?
加美尤呢個好似係game既後加設定 唔明點解佢咁快放棄

電影實在去得太快
一開波就打 馬沙已經在位
出個一季/一季半mini series就差唔多
中間有漫畫補完

馬沙係演講入面,放棄地球了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞