嚴選5大高達最左膠主角

506 回覆
446 Like 14 Dislike
w係浪漫主義
等緊第1
無人保證到和平共存到
亦都無人保證共存唔到
而巴垃圾成日講既相信人類既可能性
唔講佢從來無講過實際應該點做
佢由心底裡根本無信過佢自己理想以外既任何可能性
原來係癡線佬嚟
第一係邊個?係咪第二主角沙慈?
呢件真係左膠極致,黑人憎到極點
基拉都唔係第一唔通因為粉紅女妖教壞左佢?
1.剎那(els)

與其話剎那最後係左膠
不如話00劇場版嘅結局太左膠太理想化
假設咗即使係外星生命只要理解到對方就可以接納到對方可以共存
但現實係有d嘢你愈理解愈明白你愈冇可能接受到
就好似上方有巴打話加美尤理解完斯洛哥先一定要殺死佢
哈曼NT能力愈覺醒就愈偏激
理解≠接納
你會唔會因為理解林鄭諗咩就接受佢搞送中?
你會唔會因為理解印度d強姦犯性欲強就接受佢地周街強姦?
唔會架嘛

再講
如果外星生命嘅生存本能就係侵略
而人類唔想被侵略
咁互相理解完矛盾依然存在點樣共存呢?

極端啲講
連同外星生命都可以互相理解
咁地球上嘅生命理論上都得啦
咁有冇人覺得可以同昆蟲甲由互相理解?
咁不如做動物傳心師啦?

不過咁講
點解當時劇場版咁大爭議
唔只係因為els係外星生命
更加係因為呢埋金屬出場幾十分鐘
同人類嘅所謂對話只係剎那入去轉左個圈(觀眾視角)
就話互相理解共存Happy end
點對話法點理解法完全係描寫不足
聽過係因為水島係TV已經想加外星人但Bandai 唔俾
如果篇幅長d相信會有說服力好多
條友真係唔識架喎
贊同,剎那els既結局比人玩爛左。好難再出到打後剎那既經歷
哥羅屎特之奶二攞ni
實際過期望newtype會帶到d咩俾人類啦
不過套野一開始就痴撚線 主角見過人半日唔夠就想約定終身咁
所以加美尤開口埋口話 果然你唔係應該存在既人
比啲負皮嚇親
以為莉古絲係臭閪係不爭嘅事實
D 人唔鍾意條白毛仔啫
又抹咩黑
屌你老味 莉古絲呢條臭雞偷偷地搞到自然人同調整者對立
呢個唔係我吹水
seed編劇嘅訪問有講過專登設計到佢哋好似好人咁
我深信石碑落入肥沙手佢會有好多方法善用舊石
好過用黎寫句咁on9咁空泛既野
On9仔 聽個議長派講嘢
提子好似直頭話其實你唔返黎都無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞