失戀嗎? 入黎我陪你傾下計

735 回覆
45 Like 5 Dislike
我聽過一個說法

人生係一架單程巴士

每一站都有唔同嘅人上落

冇人可以陪你到終點站

唯有將佢地帶比你美好嘅回憶擺係心入面
加油巴打

祝你幸福
多謝你
絕對係呀

圈子大啲 識多啲人

搵到對象嘅機會又再大啲
我之前衰過嘅位係追緊一個女仔已經好執着要一對一,唔係話要做狗公,但而家唔會太執著,當住朋友先算
咁所有關係都係由朋友做起嘅

你釋懷到就自然好順

有好多野強求唔到的
成日諗太多 覺得會唔會係本身成班男人既圈子
會唔會因為我帶左個女仔入黎而變左質
覺得佢地係咪比個女仔收哂做兵
我自己拍返拖就開始唔再約我
因為係拍拖之前
個女仔有講過驚我拍左拖就唔再搵佢
因為始終唯一一個係”女性”既朋友
唔想我因為咁而令我同佢既男女友情變質
所以會胡思亂想係咪依個女仔唔鐘意我拍拖
搞到連我本身既朋友都剩係同佢出黎聚餐
而專登唔約我 開始有依種奇怪諗法
但慢慢發現 可能就如你所講 真係可以無原因
人長大後慢慢就真係相信
曾經會覺得真心朋友有佢地就夠
之後讀上去既同學又好
出面工作識既同事又好
又或者網上識既網友又好
永遠都唔覺得係果回事 無果種感覺
所以好少話好深交 同埋唔相信會做到真朋友
但到而加真心朋友既疏遠
又令我覺得可能係時候要識過一班新既朋友
會同自己講 係時候要放手 唔好再咁執著
真,順其自然學會拎得起,放得低
但係我而家喺message已經答咗佢我反思過啲咩喇,有話我知道自己有好多問題,都諗咗好多改善方法,只係問佢有冇咩諗法,佢都係無回覆。

其實我只係想佢睇完之後,無論分唔分手都俾個答覆,始終大家都對段關係認真過。
你講過「我同佢講尊重佢決定 話大家做返朋友」
但其實你都做唔到,仲想有多次機會
佢已讀不回是做對的
仲想做番朋友,先要死心
其實share location 唔難
但我唔想長期處於唔對等嘅相處上
我同佢講一齊share 佢只會話自己無做錯過
點解要同我一齊坐監
我同佢成日指責對方 講對方唔好
我提議不如每日讚下對方 如果對方有令自己唔開心嘅地方 講出嚟
但佢只會話我自己做唔到嘅事 提出嚟做乜
佢同我溝通無emoji 無sticker 無情感表達
我叫佢用 但佢都唔會理
同佢講返工日常嘢 佢會叫我同朋友講
我想同佢去睇下電影 佢會話哂時間 拒絕
想去遠啲地方 佢會拒絕
佢覺得自己已經解釋原因
所以我應該理解
但對我而言 睇到嘅係一次又一次嘅拒絕
佢想踩單車睇金魚 我都會同佢去
佢話自己係一個公平嘅人 人地對佢點 佢就對返人點
但事實上我唔覺得佢
不經不覺間 我都好似計較起嚟

佢成日都會話我唔愛佢 只係想揾人陪
事實上我都好想同佢好好過
無奈我同佢性格真係火星撞地球

兩個都無因對方變得更好
「佢話自己係一個公平嘅人 人地對佢點 佢就對返人點」

剩係睇到呢句
我就見唔到愛係裡面

點解d人要咁計較係一般關係裡面嘅付出呢
又係我⋯⋯

無乜 最近佢又忙 我又忙 我肯抽時間出黎 佢都未必肯

有時有啲事佢寧願同朋友講 都唔同我講 好sad 係咪真係咁唔願意同我分享
三年 唔明佢點解唔想陪我 成日都係我選擇遷就或者氹佢 明知道係佢錯 都要我氹佢
我係絲 好似同佢男女角色調轉左咁
佢同我做嘅每一件事 都好似要我求佢咁
今年生日蛋糕都係自己買 雖然佢比錢
而家散咗 唔開心 但係個心都唔掛住佢
將我所有耐性心機都已經磨蝕曬
其實

佢唔答你 已經係一個答覆
總會有一日你會決堤頂唔住的

倒不如趁依家個人仲係有依個心情嘅時候就快啲交出去

總好過之後後悔
相處過之後發現唔岩

咁都叫有個結果呀

都唔係咁sad啫
都可能係嘅 只係無諗過段關係會咁樣完結姐
人生係咁架啦

所以更加要活在當下
可能係佢過去導致而成
我以為我可以接受咁樣嘅相處
但事實上唔得
最後自己都開始計較

有過兩段感情
無遇到佢之前 我係好任性
會對另一半好多要求 希望對方為我改變
而前任好好 任何事幾無理嘅事都滿足我
結束咗後 自己意識到自己問題
去反省自己問題

對依段關係嘗試去改變理解接受付出
唔去提到所謂無理要求
但有時只係提出一啲相處上嘅問題
我唔鐘意依啲嘢 唔鐘意咁做咁講
但一啲都無放係心上 甚至話返我轉頭
所有事只會係佢覺得有問題就係問題
我嘅問題就唔係問題
所以所有嘢一直重複爭吵
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞