失戀嗎? 入黎我陪你傾下計

735 回覆
45 Like 5 Dislike
所有回憶都係造成「你」 嘅一部分

佢可以係你個心入面佔住依個位佔一世

但你都係要努力生活

總有一日 你倆會相遇

你會變成一個更好嘅你去見佢
去搵佢囉

21世紀個世界咁細
放唔低就唔好放

最老土嘅說法就係比時間沖淡一切

但你真係念念不忘嘅話

追返人啦
唔好咁傻啦

唔追又知唔得?

世間有幾多人連追返嘅機會都冇埋?

有機會就去啦
獨居
祝你復合成功

事事順利🙏🏻
咁唯有搵朋友啦
因為一啲事 對方要求我share location 無論返工放工都好 但我唔想咁樣一世 因為件事已經嘈咗好多次 佢覺得無必要說服我做 所以講咗分手
冷靜期 係咪代表下一步就係分手
你地信任感唔夠呢

有機會坐低傾返計 即管問下佢點解要咁做

用其他方法代替(例如去到邊都講聲呀咁)

仲中意人地就去追返啦
冷靜期呢 雙方都要諗清楚之前有咩做錯

諗點樣去改正

諗下想同對方結局係點

諗通左 冷靜期就並不可怕
琴日啱啱好分手一個月,完全冇喊過,每次以為自己冇嘢發夢就會見到ex然後訓醒個心又空左一空,平均一個禮拜一次無限loop緊
又係好老土嘅一句

時間會沖淡一切

當你生活個重心唔再係佢度

你就會好好地咁過

日子過下過下

冇左佢嘅果部分就自自然然會有其他野填補
唔知可以做乜去令呢段關係重回正軌 盡量比空間對方 即使佢話想冷靜下 但佢話會好似之前咁有傾有講仲有聯絡 但我知我唔可以勉強佢做乜 想講出黎但又驚佢唔知點諗 最後又自己吞落肚
極長反省文 慎入
返去Day 1

你溝佢

咩叫溝? 溝通個溝呀嘛

所有野都係溝通溝出黎架啦

特別係兩個人嘅感情

你有idea 不妨諗下

到底之前你兩個發生左咩事鬧交

有咩可以做

腦記唔到就紙筆寫低

諗住想同對方變成點 抱住個諗法

佢對你咁重要 你唔係唔變下嘛?
https://youtu.be/yZ6ITuU6mCg

我可能只係兵
成段關係 雙方都有問題 但我好似為左想佢留低 我願意為佢改變 我唔知佢需要空間定點 覺得佢無左想同我分享日常 我地既對話變到好一問一答咁 有時消失左唔知佢去左邊都唔敢多問 怕佢唔鍾意 有時會覺得我地位係咪不如佢朋友

我肯為佢改變 為佢變好 但佢好似唔想為我做乜

我同佢之間太多問題 成日嘈交佢消失冷暴力
我揾咗異性朋友去傾(識咗好耐)
無同佢講
而我覺得咁係唔應該的 所以就主動同佢講
而佢覺得我做咗嘅事令佢對無哂信任
要斷哂所有男仔聯絡 block 佢地同share location
話殺完人就要坐監etc
一嘈交 就話我揾仔 唔忠誠

而我地之間兩個太多不合
同埋佢經常唔理我講咩
有啲嘢我唔鐘意佢做 佢講 但完全無理過
同埋講啲嘢 會令我覺得好難聽
佢同我講咩 我會愈嚟愈貶值 而男仔佢就愈嚟愈升值
有次打電話嚟 幾秒就cut 我問佢想打俾邊個
佢就話唔方便講

有次連續五日入面 有三日話接我收工
佢係收五點 我就收六點
三次都甩底 第一日話落雨想取消 咁算 我收工過去
第二日話紅雨 咁我明
第三日話有貨到咗要返屋企拆
我有幾句怨言 佢就話佢第日要返工咁算
之後佢又叫我收工過去揾佢 我話唔要
佢就話咁唔好嘈 係我自己唔嚟
之後我啲脾氣上嚟 佢就話我幼稚 係天氣唔好點點點
佢控制唔到架啵 又唔係咩重要日子 之後又嘈

我一有脾氣 佢就話我以為自己係武則天 講我以為係温室小花 任性幼稚 話我自我中心之後又嘈又循環
同佢嘅相處 自己都好似有情緒病咁
我都唔知係咪叫散咗。

同女朋友一齊咗年半多啲,我哋有好多價值觀,做人處事方式都唔同,佢有嘗試遷就我,但我一直好固執想改變佢。加上呢幾個月我身邊發生好多唔好嘅事,陷入咗低潮,令自己岀現情緒化,更加惡化咗大家嘅關係。

最後佢話大壓力想分手,但都話俾一星期大家冷靜下。一星期之後我搵佢話我反思過,佢問我反思咗啲咩,我就話想約佢見面傾,四日後佢都無覆。我之後退一步,用message講,希望佢俾個機會我證明自己想改變嘅決心,但佢而家過咗兩日都係無覆。

我自問有岀盡全力愛佢同對佢好,一直支持佢,幫咗佢好多嘢,又陪佢走岀低潮,同埋做過好多嘢氹佢開心,甚至連頸巾都織過俾佢,對佢屋企人都服侍周到。

我唔知佢仲考慮緊定點啦,如果佢已經決定咗分手嘅,點解唔直接講?我唔明點解佢可以咁唔尊重段感情,我性格唔好係一回事,但我相信整體黎講佢喺呢段關係都係開心嘅。點解最後可以連一個清晰嘅交代都無?我又唔係逼佢唔好分手,我都係想有始有終姐。
如果係咁嘅

一定要坐低傾下

你要將你覺得唔舒服唔開心嘅地方話比佢知

講完佢唔改係佢有問題

重點都係要記得

感情關係係雙方的
你嘅情況

係對方唔肯改

會令你好灰心好洩氣

你其實慢慢慢慢都會變得唔再愛佢

比啲時間自己抽離啦

冇事的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞