歡迎考車failed嘅智障入黎吹水(70)考牌官會唔會又WFH?

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
想問巴打通常考前幾耐開始上堂
3個月到…
你係想讓路比對頭車過,靠咁出都無好處架
對頭車行過黎又危險,點解要靠右停定呢
咁樣對頭車又少咗空間去行
我覺得你最重點係錯咗打右燈,打右燈意思就係同人講想借線,你要諗其他人從你打嘅燈接收到嘅訊息係啲咩,對頭車見你停低咗,但又打右燈,佢都會好困擾你究竟係唔係想呢家就借線行
事實你考牌官都以為你係想行
現實情況緊係攝定位啦,但係你考緊試ma
緊係保守安全啲
佢係咪更年期發作啊!?
我考之前一個月先去上堂
CHING你死得好無辜
我考自動波 都係考河畔 除佐沙田圍路過40之外 (最高都唔過45, 平均都係40左右)
其他時間都係全程都30-35 都係比人tick輕微
加油呀巴打,下次要考到
香港嘅考試就係咁扭曲,有時唔係諗現實情況
而係自己要點做去營合個考試,現實啲諗過咗個考試先算啦,特別係個考官想點講就點講
所以咪話你唔應該打燈 你想爬頭又好 擋後面車都好 先靠右 大家咪知你有爬頭意圖 但係你未打燈 姐係話比人聽你未準備執行爬頭 咁對面車咪敢過 後面車咪乖乖喺你後面等

你打左燈就完全唔同講法 對頭車真係會confuse 唔知你會喺邊一刻突然爬頭 所以打燈唔可以太早打 亦都唔好一打就馬上爬 咁人地都無反應機會 你打燈 望鏡望盲點 嗰度都用你 1 2秒 其他車都有1-2秒做反應 咁先安全

當然啦 如果對面線本身又有死車 你就輕微靠少少右 或者架車指右少少 比足夠位置大家 安全得黎其他人都知你想點
Billy Tam 我上月考試,冇停黄格冇停斑馬線,冇衝紅燈黄燈,冇踩到線冇出界,全程做足打燈望鏡令頭,冇撞到車,冇撞到人,安全距離過死車,全程合理車速,同前車保持安全距離,冇剷過上壆都肥,but在加路連山道車太多,我礼讓,好快形成車龍,麥當奴大✓我不顧道路使用者,判斷力弱,停車位置不正確,因為停車不夠貼左邊黄線而肥😭,算了,我報了駕院明年再考。
Amy Wh Lam 請問194是否卷毛果個? 今日忠義街都係佢,就係因為公開大學果個路口,一直來往有車我一直等,等左幾架車都未出,比後面呠左一嘢,佢就大tick我 「不顧其他道路使用者」及「不利用先行權利」,佢出左句聲話叫我見慢車就行tick我「駕駛錯誤導致考牌主任採取行動」,覺得肥得好委屈。。。 唔通大路一直咁多車我快出真係好咩?唸緊有冇辦法上訴。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞