歡迎考車failed嘅智障入黎吹水(70)考牌官會唔會又WFH?

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
依排借住朋友架車黎操下先
痴線,琴日考油塘鯉魚門線,上斜果隔右邊有堆水馬,平時上堂都係打右燈靠右少少近雙白線黎行

點知琴日個考牌官同我講話我太近雙白線所以肥左我,我心諗係唔係on9

迴旋處一出,我左邊外圈直出返試場,迴旋處對面有架小巴同時間入內圈關我咩事?佢都唔會行我果條線,同我講我咁出會影響佢駕駛又一個嚴重
無計,唔好彩嘅野好難講
佢咩number?
無留意,只係覺得成件事好得意
貼雙白線係觀塘駕駛學院啲人教,依家個官話咁樣所以kick我嚴重?

迴旋處出就更攪笑,佢同我一個行內一個行外,我外線直出點樣會影響到內線嘅小巴?

經過今次我更加確信遇到個on9考官,咩人都唔會合格到
油塘二號線輕棍,死起187手上,死左起鯉魚門道直衝時太近右邊石壆,on9在自己無摸直架車要比佢提醒,唉,10月再戰
張紙會有寫,你可以check check
做咩咁睇唔開,呢個上埋新聞電視都仲搵佢
好似計三年內既成績
個考官同我講的
紙有寫考官number呀
請問第一次報筆試同報學牌係咪要親身去報/搵代辦人?

無得網上報?
我都係207考行鯉魚門道 都係水馬右燈貼右行 最後pass左 你係咪貼到踩左雙白?
肯定無,我望到好實
第一次報全部要寄信或者親自
都唔知衰乜

未有查看交通情況
轉彎時位置不正確
軚盤控制不當

真係任佢up
Dllm
三樣野都可以組合到

可能不自覺地chok 軚盤 扭軚妹下妹下
cut 線/小路出大路唔睇清楚
佢一講野都唔講
真係好on9 衰乜都唔知
我師傅都唔知點幫我
第一冇望鏡 第二可能轉灣踩線or偏左偏右 第三係第二樣送埋
咩no.
我第一次考都係咁
都唔知fail咩
啱啱9:15am 元朗 宏業東線
考官no.215 1 take pass

試後分享:
首先考官幾好禮貌 上車主動講早晨
其餘就冇過多交流 都係俾指示

考泊位掉頭時 本人非常緊張
緊張到吊極力子時
左腳完全不受控制地抽搐震
震嘅幅度係誇張到 我諗考官都睇到
完成泊位後 我特登停十秒 深呼吸
嘗試令自己冷靜落嚟
點知都係完全冇撚用
隻腳都係一樣咁撚震
震到我好撚驚控制唔到
好彩有驚無險地完成泊位掉頭

路試方面 如學車師傅所講
最早考會有個優勢 車會少啲 亦冇學車
但工業區內 預咗要處理好幾次
死車 對頭車擲界讓路 行人 等等問題
平時操熟 冇咩問題 最緊要做足動作

唯一危機 竟然喺西鐵站底轉入朗屏之後
西鐵站底我排頭位 預咗轉彎之後會比較多車
所以打算等啲車走咁啲 我先至cut線
但轉彎後 竟然前面有堆車喺度
原來左線盡頭有工程車封路
ok 唔緊要 同前車保持距離 適當速度
右燈右鏡 睇時機轉線 見到右線後面冇車
擰埋頭 軚盤已經輕微右扭
後方第二架車突然抽出轉線
考官其實一路隻腳都係放喺地板
嗰刻我眼尾稍到佢隻腳提起咗
當下個心離一離 望到地下我未擲中線
立即果斷軚盤回直 繼續直線行駛
心中已打算 喺工程車後方停車
等右線冇車先轉
點知右線後面有個好心司機
收慢俾足空位我 立即果斷做足動作轉線
真係好多謝佢讓我

之後都係平穩返學校
完成考試 考官除咗一句
「考試完成 你可以返入等候室等成績」
佢就咩都冇講 咁我收車就返去等
大概5分鐘之後 師傅接過成績
佢仲陰陰嘴笑 嚇撚死我
出到去先同我講合格
心情立即放鬆曬 非常感恩

心得分享:
1. 學車時必須要將車嘅操控
操到個控制變成身體本能 尤其是棍波
咁考試嘅時候 先至可以將全盤嘅精神
去處理路面突發情況
因為考試時一定緊張 如果加上操控唔夠熟
當下根本唔夠時間 或因太過緊張
不能同時處理路面情況同埋操控
所以考試前必須要求自己
對架車操控統熟

2. 考車前一日 上網睇熟啲片
要知道的路線容易咩位出事
腦海中要知道大概嘅處理方法
前一晚 盡量充足睡眠
精神好緊要 因為你要全神貫注
試過有次學車前一晚瞓得唔好
結果學車一堂死三次火
仲要係因為啲戇鳩原因
係平時唔會錯嘅嘢
所以夠精神真係好撚緊要

3. 如果時間許可 考試前行一次啲考試路線
我最早考 冇得揸車出去練
但係我坐接駁巴 經過的考試路線時
我真係落足眼力 睇定邊啲位有死車
咁我心裏面 大概知道係邊啲位要做啲咩動作
所以出到去路面前 我已經知道
大概工業區內情況係點樣
對考試路況有更多的了解

最後 希望大家都可以考試順利
記住5個P
Prior Preparation Prevent Poor Performance
事前準備愈充足 相對地表現會冇咁緊張同埋更好
(路試一開始我隻腳就冇震了
加油啦各位爸絲
第一次落雨揸車就係考牌
年幾前 Me too 落狗屎仲好揸
1take
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞