歡迎考車failed嘅智障入黎吹水(70)考牌官會唔會又WFH?

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
得返一個月考路試,完全未學過車,應該取消嗎?
照搵師傅,上密啲可能pass
正常2-3個月前學
1個月學的話應該最少一星期學4節
不過要睇係學棍定學自
學嘅節數可以爭好遠
如果真要取消既話要打上運輸處定乜都唔理考試日唔出現就得?
試吓係谷歌大神搵吓運輸署路試延期
因為學生唔去通常搵師傅搞
清你未學要再搵搵資料
7個工作日前同運輸署申請

16. 申請延期的程序為何?需遞交什麼文件?

考生必須於考期前最少七整天前(見常問問題15),以親身、郵寄、經投遞箱或授權代辦人方式(或以親身、經投遞箱或授權代辦人經香港牌照事務處方式)遞交以下文件至駕駛考試排期事務處(九龍長沙灣道303號長沙灣政府合署2樓)申請延期:

(1) 考生親筆簽署的延期考試申請信正本(需列明姓名和身分證號碼、考試種類等)(註:延期考試申請信並無指定樣本,考生可從本署網站下載、列印、填寫並親筆簽署本署提供的申請信範本。下載範本請按此);
(2) 排期信正本;
(3) 身份證明文件(正本或副本);及
(4) 由在香港註冊的醫生或中醫簽發、涵蓋包括考試日期、考試時間及附有該註冊醫生或中醫親筆簽署及附有醫院/診所蓋印的病假證明書正本或醫生證明書正本(只適用於因健康理由缺席考試而作的延期申請。考生如希望取回已遞交的病假證明書正本或醫生證明書正本,請在延期考試申請信上提出,本署在處理有關申請及保存副本後會安排退回予考生。另外,如考生因特別理由只能提供醫生證明書之副本,考生須提供書面解釋予駕駛考試排期事務處考慮)。

如授權代辦人遞交文件,代辦人須額外出示其身份證明文件及遞交附有考生親筆簽署之授權書正本。本署並不接受以電話、電郵或傳真方式遞交申請。有關資料亦可見排期信背頁。

本署駕駛考試排期事務處可在該處櫃台向考生即場提供延期駕駛考試申請信範本以協助其儘快填寫以完成申請。

請注意,範本上載有有關延期考試的規定。無論考生自行寫信或使用範本,考生須明白範本上,以及載於本署網站及排期信上各項延期細則。此外,考生必須在有關文件上親筆簽署,本署恕不接受掃瞄或列印簽署的文件。

https://www.td.gov.hk/tc/public_services/frequently_asked_questions/driving_test/index.html#q12
但好似好難抽
我都係一個月學加考 無咩問題
有冇人新system 抽到快期重考?
219 肥。
第一次考。
會再努力。。
全港唯一女考官
我考佢fail望盲點 你係咩事
依家fail左路試唔係4個工作天之後就可以搶快期咩?
164肥左,的士從左後cut埋來,佢講左句「小心」就踩停
師傅有冇話當時你係咪應該大力dup停?
咁先會快過考官出腳
我今日都係222
3 take pass
師傅話應該要稍稍收慢,示意留意到後面有車
請問乙部快期係咪冇咁易抽中?
排正常期可能仲快 依家排到6月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞