[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (132)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
用緊鋼仙+sp1000cu
如果要upgrade一樣嘅話你哋會揀邊樣
因為我試耳機嗰陣feel到部sp1000唔係幾夠力 但係dap再上好似反而鋼仙到咗極限
一係兩邊都買新
一係就住SP1000 買耳機
ching,每個人心目中嘅好都唔一樣,玩音響呢啲咁主觀嘅嘢我哋好難估你諗咩的

sony dap客觀地講就係背景黑 分析力強,推力未去到特別大,但都要視乎你用咩耳機去配合

ara嘅話會多啲低頻同平均啲,仙女係好偏聲嘅一隻機,唔係個個都啱聽
都係耳聽為實

正2折 但未用過唔知點樣送嚟香港
唔係要美國信用卡先買到?
ara同綠仙直頭唔同聲唔同取向咁
唔知你係邊間試, 綠仙2020版間間都有得試咁滯, 星際apex印象中有齊ara同綠仙

dap邊部最好唔評論, 睇你鍾唔鍾意
利申仲用緊zx300
Ara走高分析力路線,玩分離度,聲底都幾清下,低音仲少過綠仙2020。

綠仙其實2019年版先係似返舊底仙女果種聲,有舖仲賣緊,高音去得幾盡下仲要有啲吉耳仔果隻,比較有特色啲,2020版反而無左仙女特色。

Dap要睇你咩耳機去夾機,加埋推力同系統穩定,QC
n5005 199usd成日都有做
就係apex試ara但冇得試綠仙
新手想搵啲雜食啲嘅見好多ching推薦綠仙先想試吓
完全唔識所以想上嚟問吓新手應該試咩先
見Sony好似都多ching講先想試
唔知由咩入手試好
唔該晒ching
去jaben應該都仲有得試嘅, 一開始買耳筒又未必一定要揀campfire嘅 仲有artio, sennheiser ie600可以考慮
dap就睇你budget, 入定啲歌落sd卡慢慢試(sony dap要開個folder叫music先)

如果用開串流app, 我覺得你可以試左啲手指dac駁電話聽住先, 又方便又唔太差
你所有野加埋預幾錢?
有冇轉插推 3.5-lightning
八千至一萬都ok
想買啲靚聲少少
明白唔該晒ching
我用開kkbox諗住join無損plan
咁用dap係咪都用到kkbox定手指dac 駁住先
通常2020年打後新出嘅dap都有得直接用到kkbox
手指dac多數都係駁電話/tablet先用, 如果你有dap就唔使再駁手指dac
可以擺多少少budget落耳筒到, 唔使理平定貴, 都可以試埋
你出街試左Sony NW-ZX507 + IER-M7 當基準先
試完滿意可以直接買
如果試完有咩唔鐘意可以起度講
再根據你意見再改
負評你地就識比,唔認同邊part又唔撚見你地出黎發表
Sony ZX507 + Ier m9 我之前都係咁樣一套,雜食&聽串流幾好,不過可以等埋ZX707好似就出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞