[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (132)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
[member]
厚聲就個人喜好啦 利申我鍾意厚聲
但隻野個中高音尖到我即除
你個隻鳳凰都唔係好厚聲
有無人覺得依家隻隻耳機 大部分都sell 三頻平均樣樣有 同隻隻都話解析力高 其次有特色先會話人聲突出
好多都好悶
咁普遍對一隻出色既耳機甚至音響系統 評價都係三頻平衡 人聲出 高分析力 當然會用呢d形容詞 唔通話自己隻野偏音咩 但實際係唔係做到又另一件事
可能多得早10年beats 潮物調聲
有段時間真係追三頻樣樣有
但聽耐左就覺得無性格
餘下分別得返 定位前後 同音場

近年玩得耳機的人都係一律 sharp 同快 聽的聲要起曬角界耳膜 先叫有解析力
我對解析力呢個形容詞既睇法 係前端比耳機既訊號中有幾多野隻耳機可以轉換成聲音出黎

我對於好既耳機或者喇叭既想法 佢地本身就係將前端比佢既訊號轉化成聲音既工具 所以好既耳機或者喇叭應該係前端比咩佢 佢就應該原原本本 忠實咁盡量出返個樣野 根本耳機唔應該係出黎個聲到加鹽加醋 落味精
佢介紹得嚟會暗示有時會明示嚟抽擊, 當然條片咁q 長好多時啲人飛住睇就會miss 左啲暗示
你的形容會比較似錄得監聽monitor 喇叭
唔落味精的單元
Monitor都唔係一定係三頻平均 無味精 要睇返隻野原本既設計用途 假設係比d鼓手同bass係舞台上用既mon 有時會設計到低音會出d 比佢地容易d捉到個節奏 反而係studio或者做後期製作用就多數偏平均 中性
UERM
呢排睇台灣果邊IEM YouTube channel 同其他評測都講呢對新加坡IEM都幾好評價,之後見到台灣有代理,之後就同佢哋買左一對嚟試下,佢哋係計美金價

今日先到,星期五先認真聽下,依家煲下先

*打左格果個係Series Number 嚟

做實事
有冇ching試過campfire audio Ara?
係咪同綠仙差唔多
今日想試綠仙但間舖話綠仙已經停咗產冇得試
同埋想問dap嚟講係咪Sony最好
利申新手咩都唔識
感謝各位清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞