老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
講真如果加拿大D學府認受性唔係麻,都唔會咁多加拿大第二代返嚟香港娛樂圈
巴打喺美國?
派牛奶金俾你
拎黎養懶人囉
而家起埋屋同廁所比班homeless
勁多牛奶金 班南亞人黑人生勁多件
醫療又爆煲 唔夠人手 急症排到死都醫唔到
香港啲油水位應該多啲 上到位就輕鬆
但要幾百萬買啲二三百呎既細單位
仲要比啲貓義工笑你屋企細
都係過唔到自己個關
而家成日睇700萬種生活 有啲想搬去離島住
俾老嘢, 道友
李+X都未走
廚師藍領cp值好低
獨立屋如果係多倫多,溫哥華就應該好難。如果去calgary edmonton個d都可能做到
咁講香港定邊度都要啦
問題又黎啦,Calgary 點搵咁多錢
返教會工
識人做水電 住house 3部Porsche
其實加拿大係想要有錢嘅人移民(youth/old)
你有錢嘅 加拿大唔洗養你 而你又幫手買屋買地 keep住樓價
後生嘅又冇錢嘅 比你過到嚟 有料你咪搵到錢
冇料咪做低級嘢 retail/勞力 呢個社會就係點都要有班人做呢啲

(Apply to all countries)
五毛blocked
成個post都係到講真話 拉
一向都係講呢樣嘢,各取所需
應該係上一代了
我其實都係想咁
有個自己嘅地方
得閒去郊區行下
其實加拿大發展潛力都係一般般
大省難發 後生要去其他省闖先大機會發圍
我都想去
移左民加拿大,梗係要供仔女去大灣區讀書

而家過去既香港人係剛剛做野攞PR,做低下層工作都唔預自己係中產啦
唔通一世做低下層工作,會幻想自己變做中產咩,喺香港做百佳收銀同執貨都唔會啦,做做下自然熟習當地環境就會轉工,賺多D錢嫁啦
用下腦啦on9仔
其實最後都係攞TN落去
買間town house住下養下車 冬天寒假可以飛出國玩 夠唔夠中產
呢度大把華人家庭收入6000都夠過呢啲生活 只要你唔好成日出街食飯
多謝加拿大送咗 StreamA 呢份大禮畀我哋。令我哋過得更加輕鬆。亦都可以好好計劃之後嘅生活方向。
#travel #christmastrip #travelwithfriends

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞